Заштитник грађана: Саопштења СПЦ указују на потребу поштовања мера надлежних органа

Милица Стевановић обратила се Заштитнику грађана, сматрајући да Влада ограничењем слободе кретања крши слободу вероисповести. Заштитник грађана одговара да нема овлашћења

Извор: РТВ

Милица Стевановић: Писмо заштитнику грађана

Поштовани,

Пре свега желим да Вас замолим као човека, а онда и као институцију, да се заузмете за права верника Српске Православне Цркве, на објективан и непристрасан начин, верујући чистог срца да сте зато ту, у има свих нас (грађана).

Слобода вероисповести зајемчена чланом 43. Устава Републике Србије и чланом 9. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода је апсолутно право, јер се према члану 202. Устава слобода вероисповести, (између осталих људских права и слобода која се не могу ограничити), не може из било ког разлога ограничити у условима ванредног стања. Стога је спречавање верника да присуствују недељним богослужењима противуставно насиље Владе и председника Републике.

С тим у вези, указујем, на наведени члан 202. Устава који регулише мере одступања од људских и мањинских права у ванредном и ратном стању, чији став 4. гласи: ,, Мере одступања ни у ком случају нису дозвољене у погледу права зајемчених члановима 23, 24, 25, 26, 28, 32, 34, 37, 38, 39, 43 (слобода вероисповести, прим. 3. У), 45, 47, 49, 62, 63, 64 и 78. Устава.

Из тога следи, да се богослужења уз учешће верног народа могу потпуно законито одржавати, како унутар храмова, тако и црквеним портама, а на СПЦ је да сама изабере како ће то регулисати. Тако да се режим ванредног стања, који је правно уређен, претворио у режим отвореног и недвосмисленог насиља над основним и неотуђивим правима грађана. Никакве разлике међу нама не би смеле да буду важније од одбране права, нити је било које право, па ни право на живот, важније од права на слободу.

Одбрана било којег од основних људских права и слобода, заснива се на чињеници да живимо у демократском друштву, до чијег се интегритета дошло крвавим и тешким трудом наших предака, тако да од одбране права истог тог друштва зависи каква ће бити будућност наше деце, слободна или тоталитарна.

Срдачан поздрав Вама, очекујући брз и позитиван одговор!

Милица Стевановић

(Борба за веру, 6. 4. 2020)

Заштитник грађана: Одговор Милици Стевановић

Акт Заштитника грађана 3750-876/2020

Госпођо Стевановић,

Заштитник грађана примио је Ваше обраћање од дана 06.04.2020. године којим сте изразили незадовољство поступањем Владе Републике Србије за време ванредног стања, истичући да се ограничењем слободе кретања повређује слобода вероисповести јер су верници онемогућени да присуствују недељним богослужењима. Уз апсолутно разумевање за ситуацију коју наводите, указујемо Вам да Заштитник грађана нема овлашћења нити могућности за поступање у конкретној ситуацији.

Најпре желимо да Вам укажемо да је Законом о Заштитнику грађана („Сл. гласник РС“ бр. 79/05 и 54/07) прописано да је Заштитник грађана овлашћен да контролише поштовање права грађана, утврђује повреде учињене актима, радњама или нечињењем органа управе, ако се ради о повреди републичких закона, других прописа и општих аката. Такође, чланом 27. Закона о Заштитнику грађана, одређено је да притужба мора да садржи назив органа на чији се рад односи, опис повреде права, чињенице и доказе који поткрепљују притужбу, податке о томе која су правна средства искоришћена и податке о подносиоцу притужбе. Чланом 25. Закона је прописано да свако физичко или правно лице које сматра да су му актом или нечињењем органа управе повређена права може да поднесе притужбу Заштитнику грађана, као и да је пре подношења притужбе подносилац дужан да покуша да заштити своја права у одговарајућем правном поступку.

Ипак, имајући у виду предмет Вашег обраћања, указујемо Вам на саопштења која се налазе на званичној интернет страници Српске православне цркве www.spc.rs, а којима се указује на потребу поштовања мера које су прописали надлежни органи.

Надамо се да ће Вам пружене информације бити од користи.

С поштовањем,
Стручна служба

Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , , ,

1 reply

1. Како гордо звучи „ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА“, а?

Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s