Свештеник Ненад Илић: Благовести

Свет – који не жели човека коме је отворен пут ка Богочовеку, него човека као статистички контролисану уплашену јединку – саплитаће нас и прогањати, подсмевати се и кажњавати

Извор: ФБ страница свешт. Ненада Илића

Има ли скромнијег а чуднијег и величанственијег догађаја у светској историји? Два учесника. И Бог.

Екстеријер као ентеријер.

Сиромашно село у Палестини, скромна девојка, скоро девојчица и невидљиви посланик Божији – највећи и најчудеснији догађај у историји.

Не збуњујте се рационалисти што је у призору крилато младолико мушко-женско људско биће. Па вам делује „митолошки“.

А како бисте ви волели да вам представе анђела? Да ли мислите да бисте имали снаге да се суочите са цепањем ове реалности и припуштањем у њу других закона од оних на које сте навикли, а да не полудите?

Како видети створење ког не заробљава ни време ни простор. Брже од мисли. И ту је и тамо је… Па крилато је створење, на неки начин. Ето, тако ћемо вам га представити.

А како Бог уопште да се обрати људском створењу па чак и ако је тако чисто као та девојчица Марија, у селу Назарету. Збринута од старца који ће се старати о њој, посебној. Одраслој у храму. Како, а да људско створење не полуди од распадања привида у коме му је Бог дао удобност док се не суочи са истинитим виђењем?

Због тога Бог шаље Марији анђела, арханђела, највећег гласника, Гаврила. Да је не уплаши превише.

А уплашиће се девојчица, Мати наша. Ко не би? Уплашиће се, иако је анђеоски чиста, иако је и чистија од анђела а ипак земаљска, телесна. Телесна а непојамно чиста.

Хоћеш ли да родиш Бога? Сина Божијег?

Ко да не полуди после овог питања…

Марија. Јер је чиста и пречиста. Не наивна, него невина, изнад свих земаљских замки. Отворена за Бога, како нико пре ње није могао да буде.

И кад се уплаши, знаће да јој се Бог обраћа и пристаће.

У име целог људског рода. Да се роди Богочовек. Да свако ко воли Бога може са Њим да се повеже преко немогућег дара с Небеса.

Одлука једног бића која је највише после Адама и Еве утицала на судбину људског рода. Слобода и љубав, после почетне грешке слободе без љубави…

И наравно да ћемо служити на Благовести службу захвалности, Свету Литургију!

И наравно да сви неће одмах разумети. И наравно да морамо да служимо упорно, с љубављу да разумеју многи. И наравно да ће нас свет који не жели човека коме је отворен пут ка Богочовеку, него човека као статистички контролисану уплашену јединку, саплитати и прогањати, подсмевати се и кажњавати.

Срећан вам, браћо и сестре, празник Благовести!

Ми смо оно што је породио овај величанствени догађај – Црква!

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар