Грчка: Ухапшен митрополит китирски Серафим због звоњаве и отварања врата цркве

Митрополит китирски Серафим био је ухапшен након што је одслужио Литургију у саборном храму Воздвижења Часног Крста, упркос забрани свих верских служби у земљи

Извор: http://www.lifo.gr

Митрополита китирског Серафима оптужили су због чињенице да су за време богослужења врата храма била отворена за све оне који су дошли, и што су пред почетак Службе звонила звона.

21. марта 2020. сазнало се да је градоначелник грчког града Китира Стратос Хархалакис наредио хапшење митрополита китирског и антикитирског Серафима због вршења богослужења, јавила је публикација Lifo.gr.

По писању овог издања, митрополит китирски Серафим био је ухапшен након што је одслужио Литургију у саборном храму Воздвижења Часног Крста, супротно одлуци власти која је забранила све верске обреде у земљи због коронавируса.

Штавише, како је наглашено у публикацији, врата храма била су отворена за све оне који су дошли, а пре службе је зазвонило звоно.

Таква одлука Митрополије „узнемирила је јавно мњење и изазвала гнев градоначелника“, који је изјавио да „нико не може бити изнад закона“.

Митрополит, стигавши у полицијску станицу на острву, рекао је полицији да још није добио акт који је послао архиепископ Јероним. На крају је митрополит пуштен, али је против њега покренут поступак.

Од раније је већ познато да су грчке власти забраниле сва богослужења због коронавируса, међутим Синод Грчке Цркве одлучио је да се служење недељних служби настави, мада у скраћеном облику.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Борба за веру, 21. 3. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Рат,

  Нема неутралних,

  …”У чину Великог Канона стоје ове запањујуће речи: “… да не постанем… храна туђинцу”. Сада је тај “туђинац” постао нама сродан и близак, он више није око нас, већ је у нама. Његови зуби заривају се у наше срце, али ми не видимо непријатеља и зато не можемо да се боримо против њега. Укинувши сам појам ђавола, човечанство се нашло пред судбоносним питањем: зашто је његова историја вашар греха и порока? Због чега се врши толико бесмислених окрутности, каква сила нагони човека да стреми ка злу? Зашто се у души буди необјашњива мржња према светињи? Зашто код неких само име “Бог” изазива наступе злобе, сличне нападима пароксизма?…”

  Коме звоне звона а ко куца на отворена врата,

  http://rusdemotivator.ru/uploads/posts/2010-07/1279531392_n34p4pnve94z.jpg

 2. Ухапшен као криминалац, лопов, мафијаш, дилер, педофил, убица…, а ништа од тога,
  већ је ухпшен што је служио Свету Литургију и што су звонила црквена звона?!
  А служење Свете Литургије и звоњава звона је спашавала од епидемија, историјски
  записано, научно објашњено!

  //www.youtube.com/watch?v=DLVYMkdZXVM

  ps://www.youtube.com/watch?v=h98_6tSOLXM

 3. Bravo Grci !
  Tako se brani narod od imaginarnih proroka

Оставите коментар