Ројтерс: Израел уводи надгледање мобилних телефона због корона вируса

Министарство здравља користиће податке како би лоцирало заражене и упозорило оне који су били у њиховој близини, саопштава израелска Влада

Бенјамин Нетанјаху (Фото: Гети)

Израелска влада одобрила је данас хитне мере које ће омогућити безбедносној агенцији те земље „Шин бет“ да у наредне две недеље приступи подацима мобилних телефона грађана како би пратила кретање заражених корона вирусом. Надгледање телефона једна је од најдрастичнијих мера у свету до сада донетих због ширења корона вируса.

Како преноси Ројтерс, израелска влада почела је да распоређује технологију за праћење мобилних телефона у циљу борбе против корона вируса и издала је директиве којима позива људе да не напуштају своје домове.

Израелско Министарство здравља користиће податке како би лоцирало заражене и упозорило оне који су били у њиховој близини, навела је влада.

Међутим, коришћење технологије за борбу против тероризма у циљу праћења заражених вирусом и свих који су били у контакту са њима привукло је критике група за заштиту грађанских права још након што их је премијер Бенјамин Нетанијаху предложио током викенда.

Израелске власти наводе да је циљ сајбер мониторинга, који ће бити на снази у наредне две недеље, искључиво заустављање ширења корона вируса.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 17. 3. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар