РИК: Прекидају се све изборне радње док траје ванредно стање

Већином гласова „за” Републичка изборна комисија донела одлуку о прекиду изборних радњи

Републичка изборна комисија (РИК) донела је одлуку о прекиду свих изборних радњи у спровођењу избора расписаних за 26. април 2020. године. Председник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да је јуче је донета одлука о увођењу ванредног стања на целој територији Србије и да је Влада у складу са овлашћењима донела Уредбу о мерама за време ванредног стања.

„Чланом 5. те уредбе прописано је да се прекидају све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, покрајинске посланике у АП Војводине као и за одборнике општина и градова, те да ће се наставити од дана престанка ванредног стања”, рекао је Димитријевић.

Он је додао да на овај начин РИК спроводи обавезу прописану уредбом али и даје свој допринос у борби против корона вируса јер, како је нагласио „ избори могу да стану али живот не”.

Заменик председника РИК-а Жељка Радета изнела је став да овакво решење не треба усвојити јер сматра да је „противуставно прекидати подношење изборних листа”, пренела је Бета.

Она је додала да за то нема разлога јер службе раде, нотари раде, још постоје радне обавезе и да подношење листа треба да се спроведе, а о самом датуму избора треба одлучити касније.

Већином гласова „за”, РИК је ипак донела одлуку о прекиду изборних радњи, а како је речено на седници, о наставку рада РИК-а чланови ће бити обавештени кад се укине ванредно стање.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 3. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s