Природна средства, биље и витамини које ће вам повећати шансе у борби против корона вируса

На сајту Пола Крејга Робертса објављен је списак природних лекова, биља и витамина који помажу код респираторних инфекција као и код јачања имунитета

 

 (Сајт Пола Крејга Робертса)

Од Ричарда Гејла

Прошле недеље, Гери Нул, микробиолог Рој Спајсер и ја смо одржали тричасовни вебинар на којем смо представили потенцијалне превентивне мере за заштиту од овог соја корона вируса. Преуредио сам своје белешке за предавање о различитим суплементима и биљним лековима који или директно делују на респираторне вирусне инфекције (укључујући и корона вирусе тамо где је о томе постојала одговарајућа научна литература) или који јачају наш имуни систем. Све информације забележене су из студија пронађених у Националном здравственом институту Националне медицинске библиотеке или из медицинске базе података у Кини. Због временског ограничења, нисам процењивао квалитет сваке студије или испитивања.

Међутим, по мом мишљењу овај сажетак даје опширан преглед превентивних могућности које стоје на располагању нашем телу у заштити или борби против респираторних вирусних инфекција.

Ричард Гејл и Гери Нул: Научни преглед биља и суплемената против корона вируса

Најновије анализе које пристижу из Кине и које разматрају инфекцију, погођену популацију и смртности наводе да су најтеже погођене групе старији људи, посебно они који су у стању ослабљеног имунитета услед: кардиоваскуларних болести, повишеног крвног притиска, хроничних респираторних болести и тако даље. Ако узмемо ову статистику у обзир, морамо да приметимо да већина одраслих Американаца има неку хроничну болест. Процењено је да 60 одсто одраслих Американаца има барем једну болест која нарушава опште здравствено стање док 40 одсто има две или више такве болести. На пример, 33 милиона особа има дијабетес док се процењује да је 84 одсто предијабетичара, 121 милион је погођен срчаним болестима а процењује се да од канцера оболи 1,7 милиона Американаца сваке године. Сви ови људи, стога, имају или благо или тешко нарушени имуни систем.

 • Астрагалус – Астрагалус није само биљка која је веома популарна у традиционално кинеско медицини већ је најистраживанија биљка у погледу њених антивиралних својстава.
 • Сладић – главни антивирални састојак у сладићу је глициризинска киселина. Већ двадесет година ова супстанца се користи интравенозно у Јапану како би се третирали хронични хепатитис Б и Ц уз врло ретке нуспојаве. Антивирално је најучинковитији екстракт корена сладића а доступна је и глицеризинска киселина у виду посебног биљног суплемента.
 • Зова – зова је постала популарни суплемент за олакшавање симптома уобичајене прехладе и грипозних инфекција. Већина истраживања усредсређена је на испитивање терапеутских својстава зове против грипа. Једна од бољих студија настала је на Националном универзитету Сун Јат Сен и Кинеској медицинској универзитетској болници на Тајвану 2019. године. Истраживачи су користили екстракт стабла зове и посматрали су потенцијални учинак против корона вируса NL63.
  Важно је приметити да смрти које се приписују корона вирусу су често последица компликација изазвани секундарним инфекцијама које су често бактеријске (као што је пнеумонија). Поврх својих антибактеријских својстава зова је ефикасна против патогених бактерија.
 • Ехинацеа – ехинацеа је ефикаснија против респираторних инфекција горњих дисајних путева. Нема уверљивих истраживања које показује ефикасност ехинацее против корона вируса.
 • Лист маслине – Олеуропеин је најважнији биомолекул у маслини који доприноси антиоксидантским, антиинфламаторник, антибактеријским и антивиралним својствима. Није показано да је лист маслине посебно ефикасан против виралних инфекција горњих дисајних путева; међутим, постоје знатни докази који упућују на закључак да маслиново лишће има способност да ојача имуни систем против заразних вирусних обољења поред тога што поседује бројна антиинфламаторна својства.
 • Уље оригана – оригано садржи органско једињење карвакрол за које се показало да поседује различита антивирална својства.

Сумплементи

 • Витамин Це
 • Витамин Де
 • Ацетилцистеин – нема поткрепљења које би показало да ацетилцистеин директно утиче на грип или виралне инфекције сличне грипу, међутим показало се да значајно ограничава клиничке симптоме.

Закључак

Требало би да будемо забринути због високе стопе инфективности корона вируса. У овом тренутку примарно решење којем се тежи како би се ова криза разрешила јесте да се уложе милијарде долара у развијање ефикасне вакцине и поузданог дијагностичког теста. Поред тога, према студији Школе за јавно здравље Универзитета Џон Хопкинс, инкубациони период је процењен на 5,1 дан током кога је заражени способан да преноси инфекцију другима а да се не појаве никакви симптоми. Али ретко се спомиње у медицинској заједници или у мејнстрим медијима како бисмо могли да ојачамо наш имуни систем.

Тачно је да су ефикасне заштитне маске важне, посебно ако се носе у закрченим просторима. Често прање руку у трајању од једног минута сапуном и водом. Рибање површина алкохолом код куће и на послу и пуштање да овако орибане површине одстоје тридесет секунди. Исто тако, потребно је чистити кваке и телефонске апарате. Стављање људи који су изложени у карантин све док се на тесту не покаже да су негативни. Затварање школа је мудро. А уколико се на крају развије вакцина и покаже се да је ефикасна и безбедна за употребу то ће бити значајан ресурс. Међутим, ништа од овога за сада неће заштити имуни систем организма уколико се суочи са вирусом. Верујемо да су препоручена природна решења која смо овде набројали, пошто су подржана налазима научне литературе, нешто што би свако могао да учини. Осим тога, она су безбедна и нису скупа. Стога, ова природна решења би требало размотрити као приступачни и ефикасни начин на који можемо да умањимо фатални ефекат ове пандемије.

Скратило и посрбило са енглеског: Стање ствари

Напомена: Овај чланак садржи препоруке о додатним мерама у вези са епидемијом корона вируса. Ове мере или савети нису ту да замене стручно лекарско мишљење.

 Категорије:Посрбљено

Ознаке:,

1 reply

 1. Неколико позитивних знакова са сајта Светске Здравствене Организације у вези са ширењем вируса., за 16 март.

  Интересантна је Табела 1 са почектом на страни 3 где је поред осталог наведен број дана откако нема нових потврђених случајева заражености.

  На пример, Турска, Нови Зеланд, Коста Рика, Куба, Украјина 2 дана, Казахстан, БиХ, Индонезија, Колумбија 1, Доминиканска Реп 6, Нигерија 7, Того 9, Бутан 10, Непал 52.

  Ови подаци могу бити резултат административне неажурности али и знак јењавања напасти.

  Бољи разлог за време потрошено на ову поруку је мали ”куриозитет” тј. инфо о Србији (где један дан није било нових случајева) а за 5 заражених је додато у објашњењу да су са Косова.

  Такође је речено да све што се односи на Косово треба разумети у контексту УН резолуције 1244.

  [1] All references to Kosovo should be understood to be in the context of the United Nations Security Council resolution 1244 (1999)

  Није изненађење да УН организација не игнорише сопствене резолуције што, наравно, није никаква утеха, али је ипак знак за политички писмене.

  Click to access 20200316-sitrep-56-covid-19.pdf

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s