Ана Брнабић: Немојте нас терати да уводимо полицијски час

Молим вас на самодисциплину, посебно старије суграђане, немојте да излазите напоље, поручила председница Владе Србије

Ана Брнабић на седници Владе 14. 3. 2020. (Фото: Танјуг/Влада Србије/Slobodan Miljevic/bk)

Председница владе Ана Брнабић апеловала је данас на грађане да слушају препоруке државе и стручњака за смањење ширења корона вируса и истакла да ће у супротном бити уведене драстичније мере, међу којима су и потпуна забрана слободе кретања и полицијски час.

Брнабић је за телевизију Прва рекла да је данас у главном граду видела велике гужве у саобраћају и на улицама и истакла да грађани нису довољно озбиљно схватили и слушали препоруке председника државе, премијера и стручњака.

„Молим вас на самодисциплину, посебно старије суграђане, немојте да излазите напоље. Немојте нас терати да уводимо полицијски час и да војску и полицију изводимо на улице и у потпуности забранимо слободу кретања. То је најдрастичнија могућа мера и ни ја ни председник не бисмо желели да је имплементирамо”, рекла је Брнабић.

Она је навела да ће, ако се таква ситуација настави, у наредна два дана морати да буду предузете драстичније мере, а то је и додатно ангажовање МУП и Војске Србије.

„Добићу данас извештаје и из других градова, урбане средине су најугроженије, ако је и у другим градовима овако, онда је то поражавајуће”, рекла је Брнабић.

Она је навела да је јутрос на улицама Београда и у саобраћају видела велике гужве и велики број старијих суграђана на улицама, пекарама, продавницама.

„Молим вас да сви преко 65 година схвате најозбиљније и због вас и здравственог система. Морамо да се трудимо да контролишемо ситуацију, како би број заражених био сведен на минимум, односно на онај број који наш здравствени систем може да прими и обради”, рекла је Брнабић.

Истакла је да без солидарности, епидемија не може да буде побеђена.

Премијерка је рекла и да је до сада у Србији регистровано 55 случајева новог корона вируса.

Од њих је 28 особа на кућном лечењу, који су стабилно.

Од пацијената који се лече у медицинским установама, две особе су на респираторима и у тешком стању.

„Тренутно имамо ситуацију под контролом, што не значи да ће тако остати. Уобичајено је да се око 15 дана од појаве вируса драстично креће да расте број и очекује се најјачи ударац на здравствени систем”, рекла је Брнабић, преноси Танјуг.

Границе ће остати отворене за грађане који се враћају у Србију

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су од недеље од 22 сата у потпуности затворене границе Србије и поновила да у земљу не могу да уђу странци сем дипломата и њихових породица, као и они са боравишним дозволама.

„Нема изузетака сем ако се ради о медицинском особљу или ако смо их ми позвали, попут здравствених радника из Кине који долазе да нам помогну”, рекла је Брнабић за телевизију Прва.

Како је рекла, границе ће остати отворене за грађане Србије који долазе из иностранства, с тим што ће морати у карантин и самоизолацију од 14 дана, уколико долазе из земаља где је жариште епидемије, попут Италије и Шпаније.

Она је најавила да ће данас разговарати са министрима здравља, унутрашњих послова, одбране и државне управе и локалне самоуправе Златибором Лончаром, Небојшом Стефановићем, Александром Вулином и Бранком Ружићем, о пуној примени карантина и самоизолације.

„Јер наши људи који долазе немају дисциплину и могу да угрозе своје породице, пријатеље, комшије. Позвала сам и градоначелнике Београда, Новог Сада и Ниша да видимо како да примењујемо самоизолацију”, рекла је Брнабић.

Она је као пример навела једну породицу из Аустрије која је приватним авионом слетела и која је рекла да имају састанак у Влади, а да је после провере те информација, породица послата назад у Аустрију.

Како је рекла, најважније је да војска и полиција буду тамо где су најпотребнији – на границама, болницама и на улицама.

„Молим вас за самодисциплину, посебно старије. Немојте нас терати да уводимо полицијски час и забранимо слободу кретања. То је најдрастичнија мера коју ни ја ни председник (Александар) Вучић не би волели да имплементирамо”, рекла је Брнабић.

Како је рекла, урбане средине су најугроженије, али ако је и другде као и у Београду, где има доста људи и старијих на улицама, то је поражавајуће.

„Молим вас седите кући. Београд је град у коме имате услуге нема физичке производње, производних трака и имате овакве гужве. Верујем да 70 одсто људи може да буде у кући и ради у кући, то нам је била препорука. Борба за здравље и животе старијих се одвија данас. Морамо да победимо, а затим наставимо живот. Важно је да сви који могу раде од куће”, рекла је Брнабић, преноси Танјуг.

Она је додала и да ће епидемија имати огроман утицај на привреду и додала да су већ сада неки сектори мртви попут туризма и хотелијерства, као и да ће Влада настојати да отклони последице.

„Оставили смо границе за камионе, за увоз сировина и извоз производа. Инфраструктурни пројекти се настављају до даљег, докле буду могли. Што боље време буде биће нам лакше да се носимо са вирусом”, рекла је Брнабић, истичући да је први циљ да се заштите старији грађани, а други да се заштити здравствени систем.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 3. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , ,

8 replies

 1. Колико до јуче сте слали своје партијске послушнике и јаднике на врата пензионера да их узнемиравају и да их, по списку уписујете у ваше капиларне гласове?
  Онда није било вируса?
  Сада би да их хапсите да им уводите полицијски час јер ће неко отићи да удахне ваздуха, по хлеб у апотеку.
  Да ипак остану страху јер вам се предизборна кампања свела на гомилу глупавих и неодговорних поступака који, сада , откривају колико сте неспособни и колико вам је знање, колики су вам капацитети у вођењу државних послова.
  Најблаже речено никакви, бедни.

  Свиђа ми се

 2. Једна од највећих претњи у текућој ситуацији су неверодостојност и неспособност текућих власти. Одмах су кренули с бирократским захтевима и решењима у виду гломазних саопштења и упутстава, без свести и знања како се и да ли се могу применити.

  Када знамо просечну старост грађана Србије, и да је много становништва у најбољој доби у иностранству, како може да се очекује да старе особе не излазе? Ко ће уместо њих на пијацу, у продавницу, до апотеке? Како?

  Свиђа ми се

 3. Очекујем да се, колико сутра, по нашим градовима размиле активисти разних странака који су нам звонили на вратима или нас мољакали за потпис за ову или ону странку, и исто тако љубазно као ономад питају старије комшије и пријатеље шта им треба. Ниједна странка која се мојим родитељима не појави са тим питањем, никада неће добити глас од мене, укључујћи и ове који су нас позивали на бојкот, а својевремено тражили сигуран глас.

  Свиђа ми се

 4. Prvo ste savetovli žene da idu u Italiju u šoping, a onda ste uveči zabrane za ljude koji dolaze iz Italije. Ko bre da vas sluša? Narod gleda kako da preživi i ne sluša vaše naredbe i upozorenja. Šta mislite, da nema to veze sa ugledom koji uživate među ljudima?

  Свиђа ми се

 5. Пензионерима, старијим лицима је потребно свакодневно кретање,
  нарочито за дијабетичаре, оболеле од каридоваскуларних болести,
  повишеног крвног притиска…, и свако ускраћивање кретања /не у соби
  и по соби/, на отвореном простору – парковима – једнако је ризично
  по њихово здравље као и могућност са ништа мање фаталним
  исходом од инфекције вирусом корона.
  Бар двапута месечно треба да подигну пензије, а и да два до три дана
  недељно набаве свакодневно потребне намирнице – хлеб, млеко, јогурт…
  Угороженији су због ускрађивања шетње/кретања, него од корона вируса.
  Они су горожени од вируса, али они никога не могу да угрозе ако им се
  допусти мало кретања/шетење до најближег шеталишта, али не свакако
  базање и беспотребна шетња по граду.
  Ако се кућни љубимци морају свакодневно шетати, зашто би прензионери
  били изузетак?
  Претити пензионерима казнама од 150.000.- динара, и казном затвора,
  је сулудо, јер од њих не можете нплатити те казне нити их стрпати у
  затворе.
  Једино можете присилно, преко извршитеља нплаћивати те казне од
  њихових сродника, ако их имају.
  Уместо “полицијског часа“, којим прети Ана Брнабић, када се организује
  парада гологузих, понудите им ЕУТАНАЗИЈУ, и будите први у свету, у борби
  против корона вируса, који сте “најефикасније“ решили проблем сузбијања
  епидемије.

  Свиђа ми се

 6. Јасно је да се наведеним мерама првенсствено не штите стара лица, нити има ту места за неумесно патетичне изјаве љубави према њима, већ се штити држава од преоптерећености и критика.
  Наиме, уколико се за кратко време разболи много људи, држава неће моћи да обавља свој посао због недовољних капацитета.
  Забранама кретања се успорава епидемија и растеже у времену, тако да здравствени капацитети могу да се боре с њом.

  Свиђа ми се

 7. Кажу неки да је старима потребна шетња. Јесте. Нека изађу у ходник па нека се шетају горе доле двадесет, тридесет пута. Штавише, могу да иду и дуж степеништа да појачају физичку кондицију.

  Упутства су крајње једноставна: особе старије од 65 НЕ БИ ТРЕБАЛО да излазе напоље. Уколико молба, упутство не буду дали ефекта НЕЋЕ СМЕТИ да изађу напоље јер ће власти кажњавати такво понашања.

  Што се набавки тиче – најбоље би било да се људи организују по зградама и да достављају намирнице; неки су већ то почели да раде и то је за сваку похвалу. Штавише, неки страначки активисти (видео сам да то ради СНС на Вождовцу) су почели да обављају доставу намирница, хигијенских средстава и осталог што је потребно; Општина Стари Град организовала је волонтерску службу за помоћ старима – могу се позвати на број 011/785-2-999. Надам се да ће и друге општине, месне заједнице и зграде брзо увести сличне мере и “сервисе“ за помоћ старијим грађанима.

  Ризик по старе није мали; није исти као “нешетање“ за хроничне болеснике. Италијанске прилике, које су јако тешке, показују да смртност у групи људи старијих од осамдесет година достиже и 15 одсто. То је јако висока бројка.

  Овим мерама се заиста штите стара лица јер ће евентуална пренапрегнутост здравственог система погодити пре свега њих и то не само када је у питању епидемија корона вируса него и остали здравствени захтеви.

  Укратко: драги наши, останите код куће.

  Свиђа ми се

 8. Само једно питање онима који су смислили ову забрану. Да ли треба да дам своју платну картицу и ПИН активисти неке странке уз молбу да ми оде до банкомата по кеш? Да ли ћу ту картицу икада више видети?

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s