Скот Готлиб: Стављање градова у карантин није потребно – кључан брзи и усаглашени одговор на корона вирус

Избегавање драстичних мера увођења кордона не значи лагодно улажење у борбу против ковида-19. Али би борба требало да циља вирус и његово ширење, не људе које он угрожава

(Washington Post, 12. 3. 2020)

Драматичне мере су предузете прошле недеље у борби против епидемије корона вируса у Сједињеним Америчким Државама. Председник Трамп је обзнанио забрану већине летова из Европе, изузев из Уједињеног Краљевства[1]. То се десило у среду увече, готово истовремено када је Национална кошаркашка асоцијација (НБА) суспендовала остатак кошаркашке сезоне. У Њујорку, у уторак, гувернер Ендрју Куомо упутио је државну Националну гарду у Њурошел, услед велике раширености корона вируса, како би спровела новоуведене прописе о затварању великих места за окупљање, као што су места богослужења и сале, у оквиру једне миље „изоловане зоне“.

Несумњиво је да ће слични кораци бити предузети другде наредних дана и недеља. Најприкладнији су они, попут отказивања великих окупљања на отвореном, који охрабрују друштвено дистанцирање. Они ће помоћи да се обузда ширење ковид-19, успориће то ширење и омогући ће медицинским установама да збрину најболесније међу нама а да не буду преплављене.

Оно што није потребно у САД је следеће: драконска примена географског карантина, такође познатог и као „санитарни кордон“ или само „кордон“. Ограничење кретања је уведено у великим деловима Кине, а од уторка италијанска влада је увела затварање у карантин целе земље, након чега је, у среду, уследила објава да ће све продавнице изузев апотека и продавница хране бити затворене. Италија сада има више од 10.000 утврђених случајева, и њене болнице, посебно на северу земље, на ивици су колапса.

Национална гарда у Њурошелу, у Њујорку (Фото: Џејмс Естрин/Њујорк тајмс)

Сједињене Држава нису још увек у тако тешком стању, и уз одговарајућу примену добро усклађених мера за обуздавање (cointainment) широм земље, можемо да спречимо тај исход. У сваком случају, такви „кордони“ су тупава средства која ништа не доприносе да би се постигло нужно друштвено удаљавање (social distancing) за људе који су у њима заробљени.

Има још времена да се примене чврсте мере за обуздавање епидемије које могу да умање размере националне епидемије. Али тај слободни простор све је мањи сваким протеклим даном.

Поред забрањивања великих окупљања на затвореном, мере ублажавања обухватају и затварање школа и обавезни рад на даљину. Али до сада су ови кораци предузети у врло малој мери.

Део координације би требало да укључи разноврсне начине да се ублаже потешкоће наметнуте грађанима, малим бизнисима и рањивим Американцима који ће остати без прихода.

Федерални зајмови и програми грантова могу бити кључни у том настојању.

Контролор на пекиншкој Железничкој станици, 24. 1. 2020. (Фото: АФП)

Те штете би биле драматично увећање уколико дође до масовног затварања градова или читавих области. Они који раде на сатницу остаће без својих плата уколико се фирме затворе. Људи који се ослањају на програме помоћи и услуге које пружају локалне заједнице остаће без подршке. Они са рутинским медицинским потребама би могли да остану без приступа нужној нези. Последице би биле налик поремећају услед природне непогоде, трајале би недељама и захватиле би читаве регионе.

Осим тога, кордон би ограничио кретање Американаца који су се одавно привикли на личну слободу и који би стога ове мере владе сагледавали пре као нешто од чега се страхује и што би требало избећи, уместо као мере предузете да се постигну заједнички циљеви. Постојање поверења јавности је кључно у борби против заједничке претње.

Заговорници ових кордона указују на све више доказа који упућују да су кордони могли да допринесу успоравању преношења корона вируса у Кини, где су тешко погођене заједнице биле блокиране недељама. Али ови кордони били су комбиновани са неколико других, класичнијих мера за сузбијање као што су оне горенаведене. Мерење релативног доприноса сваке од ових мера је практично немогуће.

Скот Готлиб (Фото: The Counter)

Усклађивање између владе и службеника који се баве јавним здрављем требало би да укључи мерила која морају бити достигнута како би мере за сузбијање могле да буду укинуте. Сваки град и држава требало би да раде на основу заједничке групе принципа како би размотрили затварање школа, фирми и транзита. Важно је дати локалним здравственим службеницима дискрециона овлашћења да прилагоде мере локалним ресурсима и потребама, али морају постојати општи критеријуми према којима би се водило одлучивање.

Избегавање драстичних мера увођења кордона не значи лагодно улажење у борбу против ковида-19. Али би борба требало да циља вирус и његово ширење, не људе које он угрожава.

Скот Готлиб је доктор медицине. Члан је Америчког ентерпрајз института након што је служио као повереник у Управи за храну и лекове (Food and Drug Administration, FDA). У институту бави се истраживањем политика за побољшање јавног здравља

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић


[1] Прим. ММ: Обустављени су летови из „зоне Шенгена“. На конференцији за новинаре, 13. марта, Доналд Трамп је споменуо могућност да ће се обуставити летови и из Велике Британије, уколико стручњаци процене да је то неопходно.Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , , , , ,

2 replies

  1. Sto bi Paracelzus rekao, ostanite kuci i trudite se da sto manje disete.

  2. Direktan prenos matematike na RTS 2 omogucio LAV PIVO – nema velikog odmora bez LAV PIVA.Komentator Aca Stojanovic.

Оставите коментар