РТС: Шта значи употреба Војске Србије у цивилне сврхе

Законом о Војсци Србије регулисано је шта значи одлука о употреби Војске Србије у цивилне сврхе

Александар Вучић и Александар Вулин (Архивска фотографија: Танјуг)

Закон о војсци, Члан 2, предвиђа да председник Републике или министар одбране по овлашћењу председника Републике, може одлучити да Војска Србије надлежном државном органу, односно организацији, органу аутономних покрајина и органу јединица локалне самоуправе, на њихов захтев, пружи помоћ ради заштите живота и безбедности људи и имовине, заштите животне средине или из других разлога утврђених законом.

Како сазнаје Танјугпредседник данас доноси одлуку о томе да ли ће бити уведена употреба Војске Србије у цивилне сврхе, пошто је синоћ примио процену Министарства одбране да ризици и претње поводом ширења корона вируса захтевају доношење хитних мера из надлежности председника Србије.

Одлука би могла бити корак ка увођењу ванредног стања

То би могао бити и корак ка увођењу ванредног стања које је, иначе, регулисано члановима 87 и 88 Закона о одбрани.

Члан 88 каже да се заједнички предлог за проглашење ратног или ванредног стања утврђује на основу процене ризика и претњи по безбедност Републике и њених грађана.

„Процена из става 1. овог члана коју министар одбране истовремено доставља председнику Републике и председнику Владе, садржи оцену угрожености и последице које су услед тога наступиле или могу наступити“, наводи се у закону.

Председник јуче није искључио могућност увођења ванредног стања, у складу са проценом ситуације.

„Ванредно стање се уводи уколико министар одбране пошаље врховном команданту, председнику државе, писмо да је угрожена безбедност државе, затим га шаљемо у скупштину, али, пошто је забрањено окупљање више од 100 људи, могуће је да председник Србије, председник Скупштине и Владе, заједничким, троструким потписом уведу ванредно стање. Онда знате шта то значи. Ако се уведе ванредно стање нема више кафића, барова, биоскопа, позоришта, већ војска на улице, зна се шта на граници и тако даље“, рекао је Вучић.

Ванредно стање, према његовим речима, подразумева најтеже могуће мере. „Ванредно стање захтева потпуну изолацију“, рекао је Вучић.

Слободан Орловић: Ванредно стање може да траје најдуже 180 дана

Професор Уставног права Слободан Орловић објашњава да ванредно стање у земљи проглашава Народна скупштина ако је угрожена држава и народ због елементарне катастрофе или болести (земљотрес, пожар, побуна, епидемија…).

У току трајања ванредног стања могу да се ограниче одређена уставна права, међу њима и бирачко право, што би, како наводи професор, ако се донесе и одлука о увођењу ванредног стања, могло да доведе до одлагања априлских избора.

Орловић напомиње да ванредно стање може да траје најдуже 180 дана, односно два пута по 90 дана.

Мере током ванредног стања, како је указао, доноси Народна скупштина, а ако народни посланици не могу да се окупе, мере доноси Влада уз супотпис председника Републике.

„Мере су заправо ограничења људских права гарантованих Уставом, а које ће мере бити донете одлучује се у складу са потребама новонастале ситуације, на пример, ограничење слободе кретања, ограничење слободе окупљања, обавеза здравствених контрола, ограничење права на образовање (затварање школа) и друго“, навео је Орловић.

(РТС, 15. 3. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s