Политика: Да ли је правилно вирус корона или коронавирус?

Председник Одбора за стандардизацију језика Срето Танасић објашњава да је према њиховом мишљењу правилно вирус корона

Фото: Википедија/Центар за контролу и превенцију болести

Док се у медијима и на друштвеним мрежама пласирају информације, савети, док се воде расправе на који начин се заштити од вируса, како сузбити ширење, како се лечити, покренута је и лингвистичка расправа: како је правилно вирус корона или коронавирус.

Председник Одбора за стандардизацију језика Срето Танасић објашњава да је према њиховом мишљењу правилно вирус корона, дакле, тако што се атрибутив вирус пише на првом месту.

„Ова конструкција у српском језику потпада под атрибутивне конструкције, а у њима шири појам долази испред ужег, као на пример: професор Петровић, река Морава, крушка оскоруша, дрво орах, лекар специјалиста, болест туберкулоза, бактерија стафилокока и сл. Правило је да у свим таквим конструкцијама (синтагмама) шири појам долази испред ужег. Како је корона само тип вируса, нормално је да се по датом правилу пише вирус корона”, објашњава Танасић.

Међутим, с њим се не слаже др Марина Николић, научни сарадник у Институту за српски језик САНУ, која је на сајту Језикофил написала да је исправно писати коронавирус као једна реч.

„Коронавирус је опште име за групу вируса, добијено на основу изгледа, који асоцира на венац (лат. corona). У домаћим медијима налазимо различита решења за писање овог новог смртоносног вируса, али док не добије званично име, користићемо и даље назив целе групе, који ћемо писати, као што и наши приручници предлажу састављено”, објашњава Николић.

Она додаје да постојећи приручници још увек не пишу о овом типу вируса, али се придржавају правила које се примењује и у научној терминологији, а то је да се спојено пишу називи групе вируса (нпр. рабдовируси, реовируси, ретровируси и сл.), а одвојено уколико се ради о вирусу болести коју он изазива (нпр. ХИВ вирус/вирус ХИВ-а, ебола вирус/вирус еболе, рубеола вирус/вирус рубеоле и сл.)

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 3. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар