Метју Палмер: Додик претња коју би требало схватити озбиљно

Чини се да лидери намеравају да земљу гурају из једне у другу кризу, упозорио Метју Палмер

Метју Палмер (Фото: А. Васиљевић)

Заменик помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Метју Палмер изјавио је да српски члан Председништва БиХ Милорад Додик представља претњу коју треба схватити веома озбиљно.

„Мислим да постоје претње које врло озбиљно схватамо. Свакако, то је претња блокадом институција на државном нивоу, претња спречавањем функционалности босанско-херцеговачких институција и онемогућавање овим институцијама да послуже својој сврси и испуне обећање грађанима БиХ да ће њихова влада служити њиховим интересима”, казао је Палмер за Глас Америке.

Он је додао да се Додик и раније понашао на начин који је недоследан и неспојив с Дејтонским споразумом и да је због тога био предмет америчких санкција.

„Свако ко се придружи антидејтонским ставовима ризикује да такав одговор Сједињених Држава”, рекао је Палмер.

Амерички званичник је упозорио и да Босна и Херцеговина не може себи да приушти да посрће из једног кризног тренутка у други.

„Чини се да лидери намеравају да земљу гурају из једне у другу кризу. Мислим да смо то видели са ставом господина Додика у односу на Високо судско и тужилачко веће и Уставни суд, стварајући кризу тамо где не би требало да је буде”, додао је Палмер.

Он истиче да сви морају бити јасни и да међународна заједница колективно мора јасно да стави до знања да је то неприхватљиво и да неће бити допуштено да то опстане.

„Тако да сви у Бањалуци, у Републици Српској, који се сврстају уз став који је заузео господин Додик, морају разумети ризике које то носи и штету коју наносе будућој европској перспективи Босне и Херцеговине”, рекао је Палмер.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар