Зоран Пашалић: Пола милиона грађана Србије не може да задовољи егзистенцијалне потребе

Омбудсман Зоран Пашалић је упозорио да пола милиона грађана Србије не може само да задовољи егзистенцијалне потребе

Зоран Пашалић (Фото: Медија центар Београд)

Заштитник грађана Зоран Пашалић упозорио је данас да по резултатима истраживања око 500.000 грађана Србије не може да задовољи основне егзистенцијалне потребе при чему су ризику од сиромаштва највише изложени млађи од 18 година.

Омбудсман је у саопштењу поводом 20. фебруара, Светског дана социјалне правде, навео и да су породице са троје или више издржаване деце, старији, болесни и незапослени у Србији често у „посебно тешком положају“.

„Упркос мерама штедње, мере социјалне политике морају укључивати даље развијање услуга подршке деци, младима и старијима, јачање права у области социјалне и здравствене заштите, улагање у образовање и запошљавање. Важно је да као друштво подстичемо солидарност и одговорност за оне који су најугроженији и који без помоћи шире друштвене заједнице не могу решити своје основне егзистенцијалне проблеме“, навео је омбудсман а пренела та институција.

Одлуком генералне скупштине УН, Светски дан социјалне правде обележава се 20. фебруара, како би на посебан начин били истакнути глобални проблеми сиромаштва, социјалне и економске искључености и незапослености на нивоу светске популације.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Бета, 19. 2. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading