Никола Рацков: Вратити министарство за дијаспору

Више немамо Министарство за дијаспору, имамо сегмент тога у Министарству спољних послова. Али, то није довољно

Фото: Драгослав Жарковић/Политика

Док се у матици, земљи Србији, константно смањује број становника, дијаспора се рапидно повећава. Последњи показатељи указују да око 60.000 људи годишње напусти Србију, али то више не зовемо „привременим радом у иностранству”, јер то више није привремено, већ озбиљно прераста у трајно. И тако, припадника нашег народа у свету има око пет милиона, а годишње се дијаспора повећава за поменутих 60.000. Тај број константно расте, а наша брига о њима је све мања.

До почетка друге деценије овог века имали смо Министарство за дијаспору, чији је стручни тим крстарио по свету, обилазио наше људе, помагао им у акцијама, подржавао светосавске светковине, доносио културне садржаје, активно учествовао у едукацији младог нараштаја наше дијаспоре. Памтимо и времена када је Беч, један од градова са најбројнијом српском популацијом, имао и моћан Српски културни центар, који је бринуо чак и о нашим просветним радницима који су тада били акредитовани за рад са нашом децом у дијаспори. Све то је изискивало нека средства, али је и доносило резултате. Тада смо имали и Културни центар у Штутгарту, а и у Америци, у Њујорку. Од свега тога, остао је културни центар у Паризу, којег стално прате неке афере. А то наша дијаспора није заслужила.

Па шта је излаз из ове ситуације? Наравно, поновно формирање Министарства за дијаспору, са врхунским стручним кадром, добро планирање активности и озбиљно покривање свих делова света. Треба радити на едукација нашег подмлатка у дијаспори, најпре на очувању матерњег језика? А пласман књига, часописа, публикација, носача звука и слике и остале материјалне културе?

Додуше, отад немамо Министарство за дијаспору, имамо сегмент тога у Министарству спољних послова. Али, то није довољно. Овај проблем тражи системско решење и враћање на оно што је доносило резултате, а из нама непознатих разлога нестало са дипломатског неба Србије.

Проф. Никола Рацков,
Београд

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 2. 2020)Категорије:Преносимо

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s