Вијеће за имплементацију мира: Ентитети у БиХ немају право на отцепљење

Блокаде државних институција, као и ултиматуми упућени званичницима на државном нивоу, су неприхватљиви, саопштило је Вијеће за имплементацију мира

Састанак Вијећа за имплементацију мира, архивска фотографија (Фото: Радио Слободна Европа)

Управни одбор Вијећа за имплементацију мира (PIC) изразио је данас, 19. фебруара, безрезервну подршку раду Уставног суда Босне и Херцеговине и свих његових судија.

У свјетлу недавних збивања у Босни и Херцеговини, подвукли су да су одлуке Суда коначне и обавезујуће, а надлежни органи су их обавезни проводити.

Како су напоменули, Уставни суд БиХ представља темељ на којем је изграђен уставни оквир БиХ и представља основни стуб владавине права и демократије у БиХ, наведено је у саопћењу. Управни одбор Вијећа остаје посвећен потпуно функционалним институцијама на свим нивоима власти у БиХ, које су у стању одговорити на потребе грађана и испоштовати међународне обавезе.

Блокаде државних институција, као и ултиматуми упућени званичницима на државном нивоу, су неприхватљиви – истакнуто је у заједничкој изјави Вијећа којој се није придружила Руска Федерација.

Нагласили су да званични појам „међуентитетска линија разграничења“ ни на који начин не представља државну границу нити подразумијева државност Републике Српске, ентитета насталог Дејтонским мировним споразумом у оквиру државе БиХ.

Потврдили су опредијељеност за поштивање Дејтонског мировног споразума и територијалног интегритета и темељне структуре БиХ као јединствене, суверене државе која се састоји од два ентитета.

„Ентитети немају право на отцјепљење од БиХ те правно постоје само на основу Устава БиХ. Све стране су обавезне да се у цијелости придржавају Опћег оквирног споразума за мир, као и свих његових анекса и одлука високог представника“, речено је.

Управни одбор Вијећа за имплементацију мира апелирао је на све политичке актере да се окрену напретку БиХ на проведби кључних реформи у области демократије и функционалности државе, владавине права, темељних права и реформе јавне управе, на њеном путу ка прикључењу Европској унији.

„Политичке циљеве треба остваривати кроз ангажман у дијалогу заснованом на заједничким интересима. Управни одбор ПИЦ-а остаје опредијељен за добробит свих грађана БиХ, који заслужују да живе у стабилној, сигурној и просперитетној држави“, речено је заједничкој изјави коју преноси Уред високог представника у БиХ (ОХР).

Наслов и опрема: Стање ствари

(Радио Слободна Европа, 19. 2. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s