Феђа Димовић: Како је настала незванична химна литија – песма „Свиће зора”

Репери су песму написали у знак захвалности „браћи и сестрама из Црне Горе јер су показали „како се љубављу и слогом бране вера, наслеђе и људско достојанство”

Феђа Димовић (Фото: Вечерње новости)

Нас тек чека борба, неизвесног исхода, нема другог избора, у одбрану светиња милом, силом приморан – речи су нове песме групе Београдски синдикат под називом „Свиће зора” посвећене литијама против спорног Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, а која је према речима фронтмена Феђе Димовића сада постала незванична химна.

Дуге колоне за одбрану српских светиња формирају се два пута недељно, а репери, познати по ангажованим текстовима, овога пута песму су написали, како је за Танјуг објаснио Димовић, у знак захвалности „браћи и сестрама из Црне Горе јер су показали „како се љубављу и слогом бране вера, наслеђе и људско достојанство”.

Настанку текста „Свиће зора” претходио је, како каже, одлазак у Подгорицу и присуствовање Београдског синдиката литургији на Богојављење, а након тога литији која је ишла до Мораче, где се пливало за Часни крст.

„Ми смо ту имали наступ уз благослов митрополита Амфилохија и извели смо песму „Догодине у Призрену”. Тај догађај оставио је на нас невероватан утисак, те се „Свиће зора” некако сама написала по повратку у Београд”, прича Димовић.

Текст је, додаје, проистекао из потребе да дају мали допринос „великој и искреној борби нашег народа.„

По објављивању песме, уз коју су написали да је настала „са жељом да се у подвигу сјединимо са нашим славним прецима, а у оквиру Недеље о блудном сину, да се подсетимо да су покајање и праштање једини пут ка заједничком спасењу”, стизало им је мноштво порука захвалности.

„Те искрене емоције које су нам многи узвратили испуниле су нам срце. Рекли су нам да је песма пуштана на литијама и да је она постала незванична химна. То нам много значи јер смо желели да пружимо подршку као група из Београда, али и да позовемо и остале Београђане да се прикључе”, објашњава Димовић и закључује да је његов циљ да покаже да музика и уметност не постоје само због забаве већ да и даље имају моћ да покрену и подрже праве вредности.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 2. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар