Активиста иницијативе „Не давимо Београд“ Добрица Веселиновић позван на саслушање због угрожавања Вучићеве безбедности

Када је Веселиновић са велике удаљености снимао телефоном у правцу Председништва, безбедносне службе процениле су ово као угрожавање безбедности Александра Вучића

Добрица Веселиновић (Извор: N1)

Активиста иницијативе „Не давимо Београд“ Добрица Веселиновић, позван је на саслушање у Прво основно јавно тужилаштво због процене да је снимањем у правцу Председништва угрозио безбедност председника Србије, Александра Вучића.

Како је саопштено из Иницијативе „Не давимо Београд“, спорни догађај десио се непосредно пре почетка протеста против изградње мини хидроелектрана 21. септембра 2019. године, када је Веселиновић са велике удаљености, из Пионирског парка, снимао телефоном у правцу председништва. Иако је објаснио да не снима излазак председника, нити се на снимку он види, безбедносне службе процениле су ово као угрожавање безбедности Александра Вучића, наводи се у саопштењу.

„Ово је трећи пут у претходних месец дана да се Добрица Веселиновић налази на мети правосудних органа, обзиром да је недавно позван на суђење поводом организације окупљања у знак солидарности са грађанима Бањалуке и групе ‘Правда за Давида’, али и новчано кажњен због организовања протеста ‘Колико вреди живот у Србији’ поводом смрти двоје радника на градилишту ‘Београда на води’. Ово су само неки од преко 30 процеса који су се водили или се воде против активиста и активисткиња Иницијативе Не давимо Београд којима власт покушава да правно изнури и саботира наш рад. Полиција и тужилаштво користе и најмање поводе да би нас правно гонили, па је тако свако наше јавно деловање, протести, акције, па чак и дистрибуција промотивног материјала повод за нове казне и пријаве“, истиче иницијатива Не давимо Београд.

У саопштењу се оцењује и да је за овај случај занимљива чињеница да је иницијатива „Не давимо Београд“ више пута полицији указивала да њихове активисте прате, а јавне догађаје и активности снимају неидентификована лица. Не само да никада нисмо имали овако хитру интервенцију, као што се десила када смо ми на удару, већ је полиција по правилу одбијала да на јавним догађајима реагује на наше притужбе, поручује се у саопштењу.

Наслов и oпрема: Стање ствари

(N1, 17. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар