Председник Думе Вјачеслав Володин: Русија и Србија да формирају Институт за чување историјског сећања

Током Петог заседања парламентарне Комисије за сарадњу између Скупштине Србије и руске Думе Вјачеслав Володин предложио је формирање института за чување историјског сећања

Фото: Балканист

Такав је предлог дао председник Државне думе Вјачеслав Володин током Петог заседања парламентарне Комисије за сарадњу између Скупштине Србије и руске Думе.

„Било би добро да размотримо предлог који ћете можда подржати“, обратио се Володин Маји Гојковић, председници Скупштине Србије. „Било би корисно уколико бисмо формирали институт за чување историјског сећања, с обзиром на то да су грађани СССР, руски народ, као и грађани Југославије, српски народ, претрпели огромне губитке у том крвавом рату. Ви и ја подједнако схватамо да морамо да заштитимо сећање на мртве.“

Стварање такве структуре у чему би учествовали експерти и стручњаци пружило би прилику да се „предузму кораци за заштиту објективности о том времену, заштиту истине, сећања на погинуле”, рекао је Вјачеслав Володин.

„Сведоци смо да се у многим државама Европе појављују сличне структуре и да оне покушавају да поведу главну реч, али њихове оцене о том времену и улози совјетског војника су неистините.”

Председник Државне думе је подсетио на изјаве пољских политичара који за избијање Другог свјетског рата криве и Совјетски Савез.

„Морамо ујединити наше здраве снаге. Желимо само једно: да победи истина, да заједнички учинимо све да заштитимо сећање на оне који се више не могу сами бранити.“

Председник Думе је такође захвалио Србији за бригу о гробницама руских војника и приметио да накарадно тумачење историје вређа Русију више од самих антируских санкција. Маја Гојковић је подржала предлог Володина. „Морамо подржати ову иницијативу о стварању института за очување историјског сећања“, рекла је она и додала да у Европи има и оних који покушавају да окриве Србију за почетак Првог светског рата.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Балканист, 12. 2. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s