Политика: Протести у Црној Гори уз неизвесно одлагање примене Закона о слободи вероисповести

Вернике није омела ни хладна ноћ, ветар, у северним деловима и олује са температурама и до минус 15, да с крстом и иконама узвикују: „Не дамо светиње!”

Молитвено окупљање у Никшићу, 6. 2. (Фото: Милош Ненезић)

Ионако напету атмосферу, која је у Црној Гори на сцени од усвајања спорног Закона о слободи вероисповести, јуче је додатно подгрејала вест о томе како је влада наводно спремна да одложи његову примену, што су прве објавиле подгоричке „Вијести”. Како је пренео Танјуг, за исти медиј, само неколико сати касније, премијер Душко Марковић је изјавио: „Нема суспензије закона, већ разговор о свим питањима, па и могућности Митрополије црногорско-приморске да покрене оцену уставности закона.”

Подгорички дневник се позвао на незванична сазнања да је европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Оливер Вархељи опозицији наводно пренео да му је Марковић рекао да је влада спремна да се примена Закона о слободи вероисповести одложи до одлуке Уставног суда, односно Суда у Стразбуру.

Сличну оцену сусрета комесара ЕУ и црногорске опозиције дао је за наш лист и лидер Нове српске демократије Андрија Мандић, иначе посланик Демократског фронта.

„Комесар Вархељи нам је саопштио да је у конкретном случају ’црква одвојена од државе и само канонско право одлучује шта је православна црква, а шта не’. ’Зато држава не може оснивати православну цркву већ само прихватити онај субјект који је црква. Само православна црква може да тражи аутокефалност, а не никаква држава нити каква партија.’ Ова порука комесара, да на овом простору не постоји друге осим Српске православне цркве, јасна је. Зато Закон о слободи вероисповести мора бити стављен ван снаге и треба да отпочне дијалог цркве и владе у вези с доношењем новог закона”, рекао је Мандић.

Вархељи је након састанка са Марковићем саопштио је да су врло заинтересовани за актуелну ситуацију у Црној Гори, истичући да ће једино дијалог допринети мирном решавању проблема.

Оливер Верхељи и Душко Марковић на конференцији у Подгорици (Фото: Влада Црне Горе)

„Разговарали смо и о Закону о слободи вероисповести, сусрешћу се и са митрополитом, важно је да знате да вас свет посматра и да је свет заинтересован за дијалог и за мирно решавање тог питања”, рекао је Вархељи након разговора са црногорским премијером у Вили „Горица” у Подгорици.

Како је саопштено из владе, Марковић је европском комесару казао да се „Црна Гора суочава и с агресивном кампањом дезинформација у медијима”. „Закон о слободи вероисповести је донет у складу са препорукама Венецијанске комисије и пратећи стандарде ЕУ”, рекао је Марковић.

Бар је за сада решен неспоразум између Управе полиције (УП) и Митрополије црногорско-приморске (МЦП), након састанка на ком су договорили заједничке обавезе и одговорности поводом одржавања литија у Црној Гори. Управа полиције ће обезбеђивати све скупове пријављене у складу са позитивним законским прописима и утврђеним процедурама.

„Представницима МЦП предочен је став УП да полиција убудуће не може обезбеђивати кретања грађана дуж магистралних, регионалних и локалних путева због безбедности свих учесника у саобраћају. Ово се не односи на дефинисане и пријављене трасе градских литија”, саопштено је из УП.

Молитвено окупљање у Котору, 6. 2. (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

У више црногорских градова у знак протеста против усвојеног Закона о слободи вероисповести и прексиноћ је више десетина хиљада грађана учествовало је литијама и молебанима. И поред оштрих порука које су личиле и на претње од стране врха црногорске власти упућене грађанима који се у мирним и достојанственим шетњама противе науму владајуће Демократске партије социјалиста да им се одузму храмови, вернике није омела ни хладна ноћ, ветар, у северним деловима и олује са температурама и до минус 15, да с крстом и иконама узвикују: „Не дамо светиње!”

У Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици одржан је молебан за одбрану светиња, а касније је на градским улицама одржана литија са крстом Светог Василија Острошког Чудотворца. На десетине хиљада грађана окупило се испред храма Христовог васкрсења. Њима се обратио митрополит Амфилохије, који је управо допутовао са Свете Горе.

Поручио је да су све земаљске власти пролазне и да је једина права победа – победа божје правде. „Ако ту победу они не доживе, џабе им сва власт”, казао је митрополит црногорско-приморски.

Народ је прексиноћ из скоро свих крајева Црне Горе са крстом и иконама испред себе поново послао поруку режиму и свету да неће одустати од борбе за обарање дискриминаторског, антиправославног и „накарадног Закона о слободи вероисповести”, који је усвојен крајем децембра прошле године.

Молитвено окупљање у Беранама, 6. 2. (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Никшићки молебан предводио је архимандрит загребачко-љубљански Данило уз локално свештенство и монаштво, а десетине хиљада грађана одушевили су „пешаци хероји” – петорица момака и једна девојка који су у расвит, пре пет сати, кренули пешке из манастира Бијеле код Шавника и прешли пут од шездесетак километара. Реч је о Јовани Кнежевић, Милану Роћеновићу, Жељку Јањушевићу, Петру Божовићу, Раду Кнежевићу и Јовану Вуковићу.

Молебани и литије у савршеном реду и молитвеној тишини окупиле су хиљаде верника на улицама Бијелог Поља, Плужина, Бара, Котора, Херцег Новог, Жабљака, Мојковац и у Беранама.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 2. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading