Владимир Путин: Русија за решавање косовског питања у оквиру Резолуције 1244

Русија чини много да би ситуација на Балкану остала стабилна и безбедна, рекао руски председник.

Сергеј Лавров, Мирослав Лазански и Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Данас, 5. фебруара, у Кремљу председник Русије Владимир Путин примио је акредитивна писма амбасадора Србије у Русији Мирослава Лазанског. Током свечане церемоније лидер Руске Федерације је изјавио да се Русија залаже за то да „Београд и Приштина дођу до узајамно прихватљивог решења за косовски проблем у оквиру резолуције 1244 СБ УН“.

Путин је истакао да Русију и Србију повезује стратешко партнерство основано на традицијама пријатељства које траје вековима и на културној, духовној и историјској блискости два народа. Руски председник је подсетио да се прошле године у Сочију састао са српским председником Александром Вучићем и да су том приликом постигли многе договоре о развоју руско-српске сарадње у економији, трговини, енергетици, култури и у сарадњи регионалног карактера. „Русија чини много да би ситуација на Балкану остала стабилна и безбедна“, рекао је руски председник.

Данас су у Москви акредитивна писма предали амбасадори 22 државе света, којима је Владимир Путин обећао помоћ и подршку државних власти Русије, њених пословних и друштвених кругова.

Русија ове године обележава 75. годишњицу Победе у Другом светском рату и позива председнике држава широм света и представнике страних делегација да учествују у овој прослави, да се поклоне жртвама и ветеранима рата, идеалима мира, слободе и правде, нагласио је руски председник.

Опрема: Стање ствари

(Балканист, 5. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар