Евростат: У Србији сваки десети запослени у ризику од сиромаштва

Статистичка канцеларија ЕУ наводи да су стално запослени у дупло мањем ризику од сиромаштва у односу на људе запослене по уговору или на одређено време

Фото: А. Васиљевић/Политика

Тачно 10% запослених и пунолетних грађана Србије је у ризику од сиромаштва упркос приходима које остварују, што је у рангу просека Европске уније који износи 9,5%, преноси Евростат.

Статистичка канцеларија ЕУ наводи да су стално запослени у дупло мањем ризику од сиромаштва у односу на људе запослене по уговору или на одређено време, који су изложени социјалном ризику у 15,7% случајева. Ризик од сиромаштва у Србији више погађа запослене мушкарце (11,3%) него жене (8,3%).

У већини држава чланица ЕУ ризик од сиромаштва међу запосленима се увећао. Највише запослених у ризику од сиромаштва живи у Румунији (15,3%), а након ње у Луксембургу (13,5) Шпанији (12,9%) и Италији (12,2%).

Најмањи ризик од сиромаштва међу запосленима бележи се у Финској и Чешкој (испод 3,5%), Ирској (4,9%) Белгији и Хрватској (у обе по 5,2%).

Стопа ризика од сиромаштва не значи да су људи у тој категорији нужно сиромашни, већ указује на мале приходе у односу на друге суграђане. ЕУ користи и друге инструменте за мерење конкретнијих облика сиромаштва.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Нова економија, 4. 2. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s