Кина: Привредни раст озбиљна „колатерална жртва” вируса?

Џанг Минг, економиста Кинеске академије друштвених наука, проценио је да ће епидемија смањити кинески привредни раст у првом кварталу за један проценат

Шетачи са маскама у Хонг Конгу, 26. 1. (Фото: Ахмад Ибрахим/АП Фото)

Питање свих питања за Кину данас није да ли ће њена привреда претрпети штету као „колатерална жртва” коронавируса, већ колику и у којој мери ће се то одразити на регионални и глобални економски раст.

Наиме, кинеске власти увеле су у борби против ширења вируса бројне превентивне мере, од ограничавања путовања до затварања продавница и фабрика, што је „избацило из колосека” свакодневну динамику живота Кинеза, али и пословање великог броја кинеских, па и страних компанија у другој највећој економији света.

Џанг Минг, економиста Кинеске академије друштвених наука, водећег кинеског истраживачког центра, проценио је да ће епидемија смањити кинески привредни раст у првом кварталу за један проценат на 5,0 одсто, или чак ниже од тога, известио је Ројтерс.

Бонитетна агенција „С&П” саопштила је данас да ће коронавирус „осим ризика за људске животе, вероватно погодити секторе путовања и потрошње”.

„Према сценарију шире заразе, то би могло значајно да ослаби економски раст и фискалну позицију држава у Азији”, сматрају у агенцији „С&П”.

Мада је Кина увела ограничења на путовања и затворила компаније како би обуздала епидемију, то није умањило све већу забринутост међу компанијама и владама широм света, од којих су неке предузеле хитне мере.

Тако су бројне авио-компаније, међу којима Бритиш Ервејз, амерички Јунајтед Ерлајнс, немачка Луфтханза, Ер Индија, јужнокорејски Сеул ер и индонежански Лајон ер, смањиле или обуставиле летове из и за Кину.

Ланац кафетерија Старбакс је затворио више од половине кафића у Кини, а „под кључем” је и половина од укупно 30 продавница шведске Икее у тој земљи. Компанија „Волт Дизни” је међу првима реаговала на избијање вируса затварањем својих ризорта и тематских паркова у Шангају и Хонг Конгу.

Компанија Епл је такође ограничила путовање запослених, смањила број радних сати у Кини и затворила једну продавницу у тој земљи, док је Гугл привремено „запечатио” сва своја представништва у Кини, Хонгконгу и на Тајвану.

Канцеларије Гугла су затворене поводом прославе кинеске Нове године, али ће, како су навели из компаније, „продужити одмор” до даљег због актуелне здравствене ситуације у Кини.

Агенција за кредитни рејтинг Мудис процењује да ће ризик од преливања негативних ефеката кинеске туристичке привреде на суседне земље бити већи него за време епидемије САРС-а, „јер Кинези данас чине највећи део укупног броја туриста у другим азијско-пацифичким економијама”.

Мудис је посебно истакао ризик који избијање коронавируса у Кини може имати на Јапан, који жели да се опорави од пада потрошње и вероватног посустајања реалног раста БДП-а у последњем кварталу 2019., након повећања пореза на промет.

Аналитичари пореде избијање коронавируса са епидемијом тешког акутног респираторног синдрома (САРС) 2002-2003, која је однела око 800 људских живота и успорила економски раст Азије.

Многи кажу да би утицај коронавируса на раст у овом тренутку могао бити већи, јер Кина сада има већи удео у светској економији и представља „локомотиву” глобалног раста.

Питање потенцијалног утицаја ове заразе на економије широм света доминирало и на синоћној конференцији за новинаре председника америчких Федералних резерви (ФЕД), Џерома Пауела.

„Кинеска привреда је данас веома важна у глобалној економији, јер када кинеска економија успорава, то осећамо и ми – не толико као земље које су близу Кине, или оне које активније тргују са Кином, као неке од западноевропских држава”, рекао је Пауел, преноси Ројтерс.

Забринутост због евентуалне штете коју ће ова епидемија нанети јапанској привреди, која се у великој мери ослања на Кину као на производну и тржишну базу, изразио је данас и премијер Јапана Шинзо Абе.

„Желео бих да се помно истраже економске последице, укључујући и удар из туристичког сектора”, рекао је Абе парламенту, преноси Танјуг.

Акције на азијским берзама, али и на европским и америчким, потонуле су данас на вест о расту броја умрлих и новим случајевима заразе у разним земљама света.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар