Протојереј Всеволод Чаплин (1968–2020): Земни остаци Лењина – лажне мошти

Протојереј Всеволод Чаплин одговорио на Путиново питање „чиме се то Лењиново тело разликује од моштију светитеља”

(Говорит Москва, 14. 1. 2018)

У документарном филму „Валам” председник (В. В. Путин) је изјавио, да је „комунистичка идеологија – врло блиска хришћанству”. „Лењина су положили у маузолеј – чиме се то разликује од моштију светитеља за православне и просто за хришћане?”, такође је рекао Владимир Путин.

Протојереј Всеволод Чаплин је у интервјуу за радио Говорит Москва подвукао да су земни остаци Лењина – лажне мошти.

„Тело Лењина – то су, свакако, лажне мошти, другачије хришћанин не може да мисли. Мошти постају мошти, не због тога што су их негде положили, већ зато што Бог прославља свог светитеља, Црква то посведочава, народ према њему осећа свето поштовање, које се изражава у молитви, а не у некаквим политичким церемонијама. Данас је тело Лењина туристички објект, оно је предмет испразне знатижеље углавном иностраних туриста. Зато ту има врло мало заједничког са аутентичним поштовањем верујућих људи, рећи ћу вам директно. Ипак, сматрам, да је покретање ове теме данас од користи само онима који би да сукобе две конзервативне снаге у нашем друштву, тј. комунисте старије генерације и ангажоване верујуће људе.”

При том, Чаплин се сагласио са тим да између хришћанства и комунизма има много тога заједничког.

„То је тежња ка праведности, једнакости. У савременој Русији је од изузетне важности да хришћани и комунисти не буду у непријатељству, већ да заједнички делују. Нас непрестано покушавају да заваде, да сукобе једне с другима, али нама је данас, заиста, потребно да сјединимо идеју јаке централне власти и идеју праведности и снажне самоуправе. Сједињење хришћанства и идеја левице – то је оно што нам је данас потребно. Формула Цар и Совјети данас би и те како одговарала Русији”.

На телевизији Россия 1 приказан је део из филма „Валам” у коме учествује Владимир Путин.

Са руског посрбио: Зоран Чворовић

Први пут објављено 18. 1. 2018.Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

6 replies

 1. Прву Русију чине комунисти.

  Другу Русију чине православци.

  Комунисти и православци су у рату већ сто година.

  Потребно је створити Трећу Русију – “да хришћани и комунисти не буду у непријатељству, већ да заједнички делују“.

  У том случају, комунисти ће, можда, и даље да остану атеисти, али ће поштовати вернике, неће бити, као до сада, борбени атеисти који укидају верска права и слободе и прогоне цркву. Са друге стране, православци неће комунистима насилно да намећу веру или да стварају некакву теократију у којој нема места за оне који нису крштени и не иду у цркву.

 2. Koministi su se pokazali kao bezobzirniji tirani od rimljana a drug Putin se izdaje za apostola te religije. Ne lazi ne kradi ne ubij – jel vec prepoznajete komuniste?
  Subverzija javnosti, lukavo komunisticki.

 3. Протојереј Чаплин каже, између осталог: “ Формула Цар и Совјети данас би и те како одговарала Русији“. Та формула је била и те како у настанку и развоју у историјској Русији пре 1914 године: Император – Дума (Парламент, чија је улога све више јачала) – Земства (локална самоуправа, чији је значај такође све више јачао). А – онда је дошао онај Сотона (Лењин са својим пучем 1917 г.), који још увек лежи у свом маузолеју и коме се диви и клања огромна маса Постсовјета. Фали им само још и Стаљин кога су у своје време оданде уклонили, али не треба се чудити ако га у догледно време и врате – и биће то онда сјајно комплетно друштванце за обожавање. Дакле, данас се може рећи само: “Формула Цар и Совјети (Земства) ЈЕ НЕКАДА и те како одговарала Русији“, али данас? Прекасно је – шта је било, било је – вратити се неће. Трагедија је у овоме: “Путин и Олигарси и те како одговарају Постсовјетији“. У том светлу се и може гледати на Путинов цинизам у поређењу комунизма и хришћанства.

 4. @ Иоанн Дубињин,
  Ови што вам дају минусе у дубокој су заблуди, а да то можда и нису свесни! Није лако управљати главом (рацио) ако је свест испрана…
  Они не знају да је „велики“ Лењин већ правих година власти наредио физичку ликвидацију око 95.000 свештеника а цркве претворио у јавна складишта! Само тај потез Сотоне је нанео несагледиве последице по руски народ.
  На челу Руске православне цркве је екумениста Кирил, а пре њега био је Немац Алексеј Други! Иако Немац није желео сусрет са папом, што га је коштало живота! Ови испраног мозга треба да се запитају како је овај живот скончао блаженопочивши Његова светост Павле, а дошао Иринеј!
  За знатижељне нека прочитају – Алексеј Добичин: Сусрет миленијума организовала и спровела светска влада (сајт Борба за веру); или да пронађу и прочитају књигу Ордо Мунди, аутора Ненада Минића. Ова књига вреди дуката а, уз мало напора и среће, може се наћи и на интернету, у пдф издању!
  Поздрав и свако добро.
  П.С.
  Назив шифре је подсећање на великог новинара Предрага Милојевића, Бог душу да му прости!

 5. Изједначавати (сотонски надахнутог) В.И.Лењина и данашњег Председника РФ је просто речено безумно.

  Заслуге ВВП-а и сарадника за спасавање Русије из амбиса деведесетих су беспоговорно убедљиве и позитивне.

  У односу на то једна, ма како неспретна или неадекватна изјава није вредна помена.

  С друге стране, речи ВВП-а помно прате пријатељи, непријатељи и они још неопредељени. На ВВП-у је да балансира изјаве и стварне потезе. Да једне не ражалости, друге примири а треће привуче.

  Колико се види из дводеценијске историје владавине ВВП-а, он води ефикасну политику која пре-уобличава политички и друштвени систем огромне државе на добробит велике већине народа.

  Да ли ће се у следећем периоду подићи ниво сарадње и сагласја традиционално руског духа с једне стране и совјетског прегалаштва с друге, у развоју друштва у управљачког система, остаје да се види.

  Oбјединити позитивне стране и једног и другог биће догађај са последицама од планетарног значаја, а управо се тога плаше бивши и садашњи непријатељи, како Царске Русије тако и СССР-а и РФ.

 6. Ево решења мистерије Чаплинове изненадне и преране смрти…

Оставите коментар