Бундестаг: Посланик Алтернативе за Немачку напао Јошку Фишера и „Зелене“ због бомбардовања Србије

Посланик Алтернативе за Немачку Петр Бистрон оштро је критиковао партију Зелених у Бундестагу 16. јануара због њиховог учешћа у нелегалном нападу на СРЈ 1999. године

Петр Бистрон (Фото: Центар за геостратешке студије)

Посланик опозиционе партије Алтернатива за Немачку, Петр Бистрон, члан Комитета за спољне послове Бундестага, жестоко је напао немачку партију „Зелених“ током расправе 16. јануара.

На дневном реду немачког парламента су били предлози за затварање америчке војне базе Рамштајн (предлог је поднела Левица /Die Linke) и предлог за забрану употребе војне базе за убиства која крше међународно право (предлог је поднела партија Зелених/die Grünen).

Посланик Петр Бистрон је, коментаришући предлоге за говорницом Бундестага, рекао да се слаже са предлозима, и да нико не би могао да се не сложи са забраном незаконитих убистава.

Он је истакао да се Алтернатива за Немачку залаже у свом основном програму за повлачење свих страних трупа из Немачке, али не из слепе мржње према Америци, већ зато што желе слободу и суверенитет Немачке.

Затим се директно обратио партији „Зелених“ речима: „Драги Зелени, немојте да се љутите на мене, али чисто је лицемерје да баш ви представљате такав предлог. Имате ли нешто против убистава које крше међународно право? Ко је био министар спољних послова који је натерао Немачку у прве ратне походе после Другог светског рата? То је био ваш пријатељ Јошка – ако тако могу да кажем, господине председниче уз дужно поштовање – шупак Фишер, да, то је он био“.

Драгана Трифковић и Петр Бистрон (Фото: Центар за геостратешке студије)

У сали се чуо смех и аплауз, а председавајући др Ханс-Петер Фридрих је опоменуо Петра Бистрона речима: „Колега, не сме тако.“

Петр Бистрон је одговорио да је то био цитат Јошке Фишера. Он је наставио да критикује партију Зелених рекавши: „То и сами знате. То није било циљано убиство. Тада су српски градови били бомбардовани широм земље, убијено је преко 3500 људи. Већина њих цивила. То је био рат који је био у супротности са међународним правом и ви сте били једни од одговорних за њега“.

У сали се поново чуо аплауз посланика Алтернативе за Немачку.

Потпредседник др Ханс-Петер Фридрих се још једном осврнуо на Бистронове речи о Јошки Фишеру:  „Пошто сте овде већ употребили реч ‘шупак’, можете ли да разјасните поново да је нисте користили како бисте означили бившег министра спољних послова?“.

Петр Бистрон је одговорио: „Не могу то да разјасним. Оно што сам рекао је цитат Јошке Фишера!“.

Потпредседник др Ханс-Петер Фридрих је на то додао:  „Дакле, желите да бившег министра спољних послова назовете шупком? Онда морам да вам дам опомену“.

Петр Бистрон се захвалио за опомену пре напуштања говорнице.

Алтернатива за Немачку се у Бундестагу често супротставља садашњим и бившим владајућим структурама због политике двоструких стандарда и учествовања у војним конфликтима које покрећу САД.

Подсећања ради, партија Зелених је предводила анти-српску кампању у Немачкој 1999. године и захтевала да се Србија бомбардује, а коначно је коалициона влада Зелених и Социјалиста такву одлуку и донела. То је било први пут после Другог светског рата да се Немачка упутила у ратни поход и бомбардовање Србије без одобрења СБ УН.

Посебно је интригантна чињеница да је партија Зелених увек имала званично пацифистичке ставове, а заправо је одговорна за покретање немачке ратне машинерије против Србије.

О тој улози Зелених, уредник часописа „Компакт“ Јирген Елзесер је на двадесету годишњицу почетка бомбардовања Србије написао: „Зелени су на политичку сцену Немачке ступили својом успешном паролом „Никада више рат“. Та парола им је донела велике симпатије, посебно млађе популације. Због поступака њиховог министра спољних послова 1999. године, човека који у свом животу није завршио ни започету средњу школу – гимназију, ни започети фотографски занат, али је због недовољног броја мандата Социјалиста аутоматски „улетео“ у фотељу министра спољних послова, његовој партији Зелених приписивана је нова парола и после одласка Јошке Фишера са политичке сцене – „Никада више рат БЕЗ НАС (зелених)“!

Елзесер сматра да су се немачки политичари користили чистим лажима и фалсификатима тобожњих „докумената“ или како их је Шарпинг називао, „плановима за уништење Шиптара“ који никада нису постојали, да оправдају своју агресивност према Србији. Међу њима је био и Рудолф Шарпинг, Шредеров блиски сарадник и министар војске. По Елзесеру, та лаж је потекла од министра Фишера, а министар Шарпинг ју је преузео.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Центар за геостратешке студије, 20. 1. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар