Протојереј-ставрофор Слободан Јокић: Господ је у гласу јединства, слоге, радости и љубави

Ова жртва неће и не смије пропасти, ова ће жртва живјети и свједочити за нас пред нашим прецима и пред нашим потомцима да смо били на путу истине и правде

Молитвено окупљање у Никшићу (Фото: Епархија будимљанско-никшићка)

„Наиђе страшан вјетар који брда, разваљиваше и стијене разламаше, како пише у Писму, и сви помислише ту је Господ, али Господа не бјеше у вјетру. Затим настаде земљотрес, али Господа не бјеше ни у земљотресу. Онда наиђе огањ, али Господа не бјеше ни у огњу. И најзад, после огња дође тихи глас – и у том гласу бјеше Господ (I Књ. о царевима гл. 19).

И данас у животу тако бива.

И тај тихи глас ових дана и ноћи подиже ове величанствене молитвене литије које су тај тихи глас у којима је Господ. Сваки од вас браћо и сестре који сте ових ноћи у молитвеним ходовима нашим градом, ваше срце, ваша душа, ваше биће су тај тихи глас у којима је Господ. И због вас се овај град назива Господин Никшић.

Протојереј ставрофор Слободан Јокић на молитвењном окупљању у Никшићу (Фото: Епархија будимљанско-никшићка)

Јер овај град са вама у њему никад није повио главу, јер овај град никад није пао, јер овај град никада није издао, јер овај град се никада није уморио, јер овај град никад није мрзио, јер овај град се никад није бојао, јер овај град се никад није предао и одустао, јер овај град је увијек био и данас јесте слободан, јер овај град је град уздигнуте главе, чиста образа и насмијана лица. Јер овај град је град светог Василија Острошког нашег најбољег домаћина.

И овај глас из нашег града данас одјекује овом земљом, одјекује васељеном, тим гласом проламају се небеса јер тај глас јасно говори „не дамо светиње“. И зато вас браћо и сестре молимо и кумимо именом нашег свеца и заштитника уздигнимо се изнад наших личних страначких и националних подјела и размирица и јер није у бури, жестини и свађи Господ, Господ је у гласу јединства, слоге, радости и љубави, да сви заједно без разлике опет и опет кажемо не дамо светиње јер у њима је наше биће.

Зато ова жртва неће и не смије пропасти, зато ће ова жртва живјети и свједочити за нас пред нашим прецима и пред нашим потомцима да смо били на путу истине и правде. Живјели и Бог вас благословио и сваким добром даровао. Амин.

Бесједа на молитвеном окупљању у Никшићу, 16. 1. 2020. 

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Искра, 16. 1. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар