Зорана Михајловић: Три српска ћилима за Унескову листу културне баштине

Сва три ћилима су уписана у национални регистар и потрудићемо се да веће од марта предамо наше иницијативе за упис на листу Унеска, рекла је Зорана Михајловић

Фото: А. Васиљевић

Држава ће до марта званично предложити Унеску да на листу светске културне баштине уврсти и три ћилима из Србије: пиротски, стапарски и сјеничко-пештерски, најавила је данас потпредседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

„Сва три ћилима су уписана у национални регистар и потрудићемо се да веће од марта предамо наше иницијативе за упис на листу Унеска”, рекла је Михајловић у Влади Србије, где је представљен „Српски салон” који је у сарадњи са НАЛЕД-ом опремљен ручним радовима.

Она је рекла и да је почетком децембра упућена иницијатива Етнографском музеју да се заштите поменута три српска ћилима.

У „Српском салону” су представљени резултата заједничких активности на очувању културног наслеђа као покретача локалне економије и најављени даљи планови у тој области, а присуствовали су и министар културе и информисања Владан Вукосављевић, извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић, као и жене које се баве ручним радовима.

На скупу је речено да су управо те жене направиле „краљевски појас” за председника Кине Си Ђинпинга који му је предат током посете Кини председника Србије Александра Вучића, затим пиротске ћилиме који су поклоњени председницима Русије и Француске Владимиру Путину и Еменуелу Макрону, стапарски ћилим за принца Чарлса, као и друге рукотворине које се поклањају страним званичницима.

Михајловић је рекла да је од покретања пројекта „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима” у 2017. години до сада запослено њих 698.

Зорана Михајловић (Извор: РТВ/Јарослав Пап)

Подсетила је да је поред тог пројекта, а захваљујући сарадњи Координационог тела за родну равноправност, Етно мреже и НАЛЕД-а у Влади Србије опремљен „Српски салон”.

„Показали смо да можемо и на овај начин да чувамо културно наслеђе и запослимо жене на селу. Зато што је 50 одсто жена на селу, које су потпуно радно способне, формално незапослено. Оне јесу угрожене у том смислу и наставићемо да им помажемо, поручила је Михајловић.

Михајловић је најавила да ће покренути иницијативу да се што пре нађе у јавној расправи и нацрт закона о занатству и да ће се о томе разговарати са Министарством привреде.

„То ће бити заједничка иницијатива најмање два министарства. Такође, НАЛЕД, је покренуо да имамо чуваре традиције у локалним самоуправа, на чему ћемо радити у 2020. години”, казала је Михајловић, те додала да би требало отворити и градску етно галерију.

Она је честитала свим женама које су се укључиле у тај пројекат и поручила да има још пуно могућности за економско оснаживање жена и да још много њих може да се прикључи том пројекту.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је рекао да је у децембру потписано заједничко упутство министарстава културе и грађевинарства којим се осигурава поштовање просторних и урбанистичких планова уз очување културног и историјског наслеђа, а расписан је и конкурс „Градови у фокусу” намењен ревитализацији инфраструктуре у области културе, преноси Танјуг.

Министар је констатовао да је Србија у последњих 10 година направила велике кораке по питању очувања материјалног и нематеријалног културног наслеђа.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар