Сврљиг: Бугарској фирми 6.000 евра по радном месту

Република Србија даје субвенцију за покретање производње пастеризованих производа од воћа и поврћа у Сврљигу бугарској компанији Риск инжењеринг

Поглед на Сврљиг са Сврљишких планина (Фото: Википедија)

Држава ће бугарској фирми Риск инжењеринг (Risk Engineering) дати субвенцију од преко 180.000 евра за покретање производње пастеризованих производа од воћа и поврћа у Сврљигу.

Компанија се обавезала да ће реализовати овај пројекат у року од три године и запослити 30 нових радника на неодређено време до краја 2020. године.

Новац ће бити исплаћен у три транше – 2020, 2021. и 2022. године, наводи се у уговору који су потписали Риск инжењеринг и Министарство привреде.

Укупна примања запослених (основна зарада, увећана зарада, радни учинак, награде, бонуси, топли оброк, регрес…) биће најмање 20 одсто већа од минималне законски прописане зараде, што је стандардно за овакве уговоре о субвенцијама.

Риск инжењеринг у Србији основан је 2016. године и у власништву је истоименог акционарског друштва из Бугарске. У тренутку подношења пријаве за субвенцију компанија је имала свега двоје запослених.

Како се наводи у уговору, бугарски Риск инжењеринг послује у сектору енергетике, пружа услуге из области инжењеринга и консултантске услуге.

Преко својих зависних друштава бави се производњом и одржавањем соларних и хидро електрана, а од пре неколико година „значајно место“ у пословању компаније заузима производња производа од воћа и поврћа.

Бугарски Риск инжењеринг остварио је у 2018. години приход од 9,5 милиона евра и запошљавао око стотину радника, додаје се.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Нова економија, 23. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар