Емир Кустурица: Tитоизам у Црној Гори чини сукоб са СПЦ све извјеснијим

Двије струје унутар Црне Горе су сукобљене на тему „Друг Тито и онај који није друг Тито“, оценио је Емир Кустурица

Емир Кустурица (Фото: Милош Цветковић)

У малој Црној Гори постоји аутентичан сукоб двије стране – с једне су титоисти који Јосипу Брозу дижу споменик, а с друге они који вјерују да је Дража Михајловић био први герилац у Европи. Титоизам је најизразитији у Црној Гори, због чега је сукоб с православном црквом све извјеснији, оцијенио је прослављени филмски редитељ Емир Кустурица.

„Читао сам документе о злочинима Озне из периода од 1944. до 1947. године, у којима је документовано да су Титова Југославија и њени извршиоци поубијали више од 60.000 људи, по властитом нахођењу. Титоизам је једна велика тема с којом се није разрачунао ниједан народ бивше Југославије. Да је титоизам био све што јесте, потврђују и ови документи, а он је своје мјесто најизразитије добио у Црној Гори, због чега мислим да је сукоб двије страна тамо аутентичан“, рекао је Кустурица новинарима, на молбу да прокоментарише актуелне догађаје у бившој југословенској републици у вези с положајем Српске православне цркве.

Према Кустуричиној оцјени, двије струје унутар Црне Горе су сукобљене на тему „Друг Тито и онај који није друг Тито“.

„Тешко је негирати да постоји црква која је прије 800 година утемељена, као што је тешко повјеровати да се црква успоставља декретом, тако да је тај сукоб, заправо, један незаобилазан чеони судар двије концепција које су постојале мање-више свуда, али пошто је титоизам у Црној Гори израженији, онда је сукоб с православном црквом све извјеснији“, закључио је Кустурица.

Скупштина Црне Горе требало би данас да гласа о Приједлогу закона о слободи вероисповијести, који отвара могућност одузимања имовине Српској православној цркви.

Закон су критиковали бројни представници црногорских опозиционих странака, српски народ и свештенство СПЦ у Црној Гори, на челу с митрополитом Амфилохијем, те српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 25. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар