Вељко Ђурић Мишина: Појединци и аматерска удружења шире митоманију међу грађанима Србије и српским народом

Вељко Ђурић Мишина је истакао и проблем ширења митоманије од стране појединаца и аматерских удружења међу грађанима Србије и српским народом

Седница Одбора за Јасеновац Српске православне цркве, 21. 12. 2019. (Фото: Музеј жртава геноцида)

Редовна седница Одбора за Јасеновац Српске православне цркве одржана је 21. децембра 2019. године у Никшићу. Поред чланова Одбора, седници су присуствовали такође и представници институција и истакнути појединци који имају дугогодишњу сарадњу с Одбором.

На позив председника Одбора за Јасеновац, Епископа пакрачко-славонског господина Јована, у име Музеја жртава геноцида седници је присуствовао директор, др Вељко Ђурић Мишина.

Окупљеним архијерејима и гостима, директор Музеја је изложио преглед досадашње сарадње Музеја с Одбором, појединим Епархијама СПЦ-а и планове за следећу годину (између осталог, објављивање меморандума Српске православне цркве упућене војноокупационим властима у Србији 1941. године, о раду на капиталном пројекту радног назива „Енциклопедија геноцида у Независној Држави Хрватској“ у којој учествује више од десет историчара из Србије, региона и иностранства и о пројекту истраживања о страдалим Никшићанима од припадника НОВ и ПОЈ током 1945. године).

Потом је говорио о изазовима с којима се Музеј суочава у свом раду (хроничан недостатак кадрова и изложбеног простора). Посебно је истакао проблем који је карактеристичан за историјску науку а реч је о склоности митоманији коју међу грађанима Србије и српском народу шире појединци и аматерска удружења грађана.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Музеј жртава геноцида, 22. 12. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

13 replies

 1. Мислим да овај човек више није релевантан и да своје дискусије треба да води у неком кафанчету.
  Вечити директор на туђој несрећи и погибији.
  Доста је било!

 2. … Главни и најдражи гост, у слободно време слободни стрелац на епитафе и витез са ордењем и обрвама седим, а у радно време разбијач митова и “ духовни брат“, саборац, камарад, такође политкомесар, ђурић мишине на бојном пољу против Истине и Србља ( Небесног и земаљског) – иван чоловић… Просто, премисе које исходе из речи и мишине и чоловића у чланцима који се наслањају један на други, овде, на многопоштованом @стањествари, творе закључак да је чоловић био гост мишини, а мишина урадио интервју са чоловићем – унутрашњи дијалог који сажиже и у пепео претвара Србску митологему и истину, унутрашњи дијалог бременит “ двојкама“, “ близновима“ од зла оца и још горе мајке – лажју и издајом…

 3. Видљиво је да пропаганда Мишине и Ћулибрка не престаје. Музеј жртава геноцида треба препустити младим људима, а ову двојицу најурити.

 4. Види Србине,када у једном народу превладају „учене будале“ тада замре и потреба за истином светом…такви народи нестају у сопственом смраду и гадостима…отуда је тражење и спознаја истине свакодневна потреба здравих људи…потреба као вода,ваздух…Толико о томе…

 5. Не би био проблем да је он једини. Друштво је однеговало масу оваквих „научних радника“. Тужно је када Србија још и плаћа овакве „српске порфирогенитске аутошовинисте“.

 6. Када онај, ко се представља на начин: „ Историја ? то сам ја „! пред ( и овим „ одбором „ ) тако говори, могу да делимично разумем оне представнике верујућег народа.
  Али, ћутање представника клира, на челу са оним несрећником што седи испод слике патријарха, који је и написао ВЕЛИКОМУЧЕНИЧКИ ЈАСЕНОВАЦ ПОСЛЕ ЈАСЕНОВЦА и на страни 5 је насловио као КЊИГА ПРОТИВ ЛАЖИ И ЗАБОРАВА не могу.

  Када они, који знају број нашег закланог Богом благословеног народа од усташких звери ћуте, они издају не само све оне ангеле уписане у Књигу живота, издају и претходног и садашњег патријарха своје Цркве који су се много пута јавно изјаснили о броју нашег убијеног народа.
  Издају и оног дивног светитеља који је написао Службу за 700.000 Јасеновачких новомученика.
  А коме ти исти служе, зна само Онај ко је Пут, Истина и Живот.

  Свети Новомученици Јасеновачки, молите Бога за нас грешне.

 7. Ово није митоманија:
  „Papa neće posetiti Jasenovac dok god srpska i hrvatska strana ne utvrde neporecivu istinu o tom logoru i stave istorijsku tačku na to stratište.“ (Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar).

  Зато су се мишине узвртеле. Жури им се, а време пролази, и не ради за њих.

 8. „Митоманија“ је термин непријатеља Српства.

 9. Мећу присутнима на слици горе недостаје само онај са именом И.Чоловић, па да отпева данке дојчланд и тако најзад убеди присутне у неоснованост застареле косовске „митоманије“.

  Друго, онај десно, са надимком **** **** *** *** *** *** *** *** ** *** *** *****, али „стручни“ пород ***** **** је још већа лаж која издобрити не може.

  И треће, назире се и седећи дремајућа фигура остарелог умировљеног архијереја — изгледа спава. И сања брата кога је протерао са Косова.

  Овим се исцрпљују сувисли коментари на значај, смисао и садржај овог непотребног, залудног, самообмањујућег и невеселог скупа.

 10. @Стање Ствари

  Да су звездице у које се пробразио мој коментар еври или долари, био бих богат човек 🙂

  Мислим ипак да је требало допустити речи „гросе маус“ — ако се не зна шта је иза звездица, барем да је јасно на кога се невидљиви коментар односи.

 11. Већ деценијама, а можда и знатно дуже, Срби (као и њихова балканска браћа) се врте у кругу нереалних и нетачних представа о себи које их одржавају у илузијама у којима живе. То је извор многих проблема нашег друштва. Ових дана је објављена књига познатог историчара Дејана Ристића МИТОВИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ (изд. “Вукотић медиа”, Београд, 2019, 237 стр) :

  https://www.danas.rs/nedelja/razdvajanje-mita-od-cinjenica/

 12. Auu ljudi (Deda Đole se naravno ne računa), koliko vama nije dobro!??!

 13. Иза потписа Деда Ђоле крије се Дејан Ристић. Његов деда је био редов српске војске у Првом рату и звао се Ђорђе. Наравно да он подржава Ћулибрка, јер се потајно нада месту директора Музеја геноцида или Меморијала на Старом Сајмишту.

Оставите коментар