Митрополит Амфилохије: Молим посланике да не изгласају закон

Посебно ћемо се обратити члановима Законодавног одбора да донесу одлуку којом ће предложени Закон о слободи вероисповијести повучен, рекао митрополит Амфилохије

Митрополит Амфилохије на окупљању свештеника и монаха СПЦ у Подгорици (Фото: Небојша Поповић/Спутњик)

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије замолио је посланике Скупштине Црне Горе, нарочито опозиционе, да сутра не учествују у расправи и изгласавању Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница.

„Очекујемо и од посланика који припадају Римокатоличкој цркви и Исламској верској заједници да не дају легитимитет и не подрже овај Предлог закона, јер својим учествовањем подржаће ускраћивање Православној цркви – најбројнијој вјерској заједници у Црној Гори, оних права које имају њихове верске заједнице које су оствариле кроз потписивање уговора Владе Црне Горе са Ватиканом, Исламском верском заједницом и Јеврејском заједницом”, навео је Амфилохије у изјави за јавност.

Он истиче да се стара латинска пословица „Vox populi – Vox Dei” (глас народа – глас Божији) потврдила и ових дана у никшићком Храму Светог Василија Острошког, поред његовог Светог Ћивота.

„Глас народа је показао верност завештању Светог Василија, Светог Петра, Краља Николе и осталих владара који су кроз историју прилагали и остављали своја добра Цркви Православној и верном народу”, наглашава Амфилохије.

Тај глас народа Божијег, како је најавио, Православна црква ће сутра на челу са својим епископима, свим свештенством и монаштвом, посведочити и пред Скупштином Црне Горе, где ће још једном бити прочитана Световасилијевска порука.

Овим чином, нагласио је, желимо да позовемо народне посланике да и они испоштују глас народа, преноси Танјуг.

„Посебно ћемо се обратити члановима Законодавног одбора да сагласно Уставу Црне Горе, сагласно законима који владају у модерним европским државама, сагласно целовитости препорука Венецијанске комисије, донесу одлуку којом ће предложени Закон о слободи вероисповијести или уверења и правном положају верских заједница бити повучен из скупштинске процедуре”, рекао је митрополит.

Тако би се, сматра он, створили услови да се припреми нови који би укључивао да, прво, у самом називу Закона врати Цркви своје име, а не да као у предложеном Закону Цркву лишава вековног имена и њеног идентитета.

„Друго, законске одредбе којим би се омогућио повраћај имовине коју је безбожна, антицрквена, комунистичка власт отела и опљачкала од Цркве, сагласно закону који је још 2000. године усвојила Скупштина Црне Горе, а затим га и поништила”, каже Амфилохије и као треће наводи да се испоштује вековни континуитет традиционалних цркава и верских заједница у Црној Гори.

„Ово су само неки од разлога због којих би овај Предлог закона морао бити повучен како би се припремио нови кроз инклузиван, институционалан и транспарентан дијалог који је у припреми овог изостао”, каже митрополит црногорско-приморски.

Још једном апелујемо, истиче Амфилохије, да овако осетљив и комплексан Закон мора бити усаглашен са савременим међународним европским законима који гарантују право на приватну и колективну својину свима па и Црквама и вјерским заједницама.

„Црква ће сагласно Уставу Црне Горе и законима међународне заједнице преузети све законске мере за очување свог континуитета, идентитета и својих вековних права, како би спречила примену марксистичко-стаљинистичког законодавства на коме се очевидно заснива овај Предлог закона”, закључио је у изјави за јавност митрополит црногорско-приморски др Амфилохије.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 12. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар