Војислав М. Станојчић: Више ауто-путева него слободних дана за отварање?

Колико грађани плаћају непрекидну предизборну кампању коју Аца Србин води о њиховом трошку

Александар Вучић на отварању деонице Сурчин-Обреновац (Фото: Танјуг)

Петнаестог децембра, у оквиру своје непрестане четворогодишње предизборне кампање, Аца Србин означио је почетак радова на новом ауто-путу од Појата до Прељине.

Овај нови коридор, дугачак нешто више од 112 километара, биће опремљен и најсавременијим оптичким и дигиталним кабловима, што ће омогућити најмодерније управљање саобраћајем на њему, па ће возачи добијати неопходне податке о стању на сваком делу пута и према томе доносити одлуке.

Уз америчког амбасадора и представнике америчко-турске корпорације „Бехтел-Енка“, која ће изводити радове, министарку за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру, Зорану Михајловић, свечаном чину почетка радова присуствовали су у великом броју и напредњачки туристи-сендвичари који радо путују уздуж и попреко Србијом како би упознали њене историјске знаменитости и природне лепоте кад год их на то позове њихов председник…

Време је било необично пријатно за ову децембарску недељу, сунчано и топло, а AV веома расположен, па је надахнуто објашњавао како ће возачи на овом путу наилазити на дигиталне знаке, који ће их обавештавати о стању на коридору, где су могуће гужве и да ли има удеса, а што ће им све олакшати сналажење у вожњи…

Но, није се зауставио само на томе. Искористио је прилику да саопшти како је Србија у октобру остварила највећи привредни раст у целој Европи и да се нада како ће тако бити и са последњим кварталом у овој години. „Није то одбојка, није то ватерполо, није тенис. Замислите: мала Србија, обично неуспешна и увек у кризама, имала је највиши раст у целој Европи!“

Рекао је и како је свестан да су плате мале, али да ће радити да се оне повећају. „Само чекајте наш план Србија 2025, који ћемо 28. децембра да изложимо премијерка Ана Брнабић и ја!“

Александар Вучић и Ана Брнабић (Фото: Бета/Влада Србије/Слободан Миљевић/ДС)

На питање новинара због чега је попустио захтевима опозиције и дозволио побољшање изборних услова, одговорио је да је он попустљив човек и зато што се не плаши се конкуренције, пошто нерад не може да победи рад“.

Нажалост, нико се од присутних новинара није сетио или усудио да га пита због чега су трошкови изградње овог коридора од краја 2012. године, када је кинеска фирма нудила да га заврши за 500 милиона евра, сада порасли за 300 милиона евра, а и на ком је том јавном надметању (лицитацији, тендеру) „Ехтел-Енка“ понудио боље услове и победио конкуренте.

У међувремену, сунчани и топли децембарски дани теку, а са њима и нове лепе вести за Србију

И већ у среду, 18. децембра ево новог отварања ауто-пута и нове прилике за Ацу Србина да свечано пусти у саобраћај ауто-пут Сурчин-Обреновац и одржи нови раздрагани говор о садашњем периоду који ће остати упамћен као „време путева“.

Како није била недеља, већ обичан радни дан, то је свечаности присуствовао и читав државни врх, поред њега и Миле Босанац, а о „сендвичарима“, неизбежним за овакве свечане тренутке, да и не говоримо.

Извор: Ало!

И кад су већ они ту, стално присутни у сличним приликама, изгледа прилично чудно што се новинари (а и не само они) још нису заинтересовали да ближе проуче ову веома занимљиву појаву у туристичко-политичком животу Србије.

Није, разуме се, тешко схватити потребу и жељу ових људи да се опусте, пропутују земљом Србијом, а уз то и чују говоре Аце Србина, али би, несумњиво, било занимљиво дознати колики су трошкови за таква уживања и из које се касе исплаћују.

Петнаести децембар пао је у недељу па онда можда није било дневница за одушевљене присталице председника СНС-а, али ту су трошкови превозника и снабдевача храном, пивом и минералном водом.

И још нешто: како је 18. децембар био радни дан, ко је овом приликом заменио „сендвичаре“ који су присуствовали отварању ауто-пута Сурчин-Обреновац?

А поставља се и неизбежно питање: Да ли је могуће да власници аутобуса на лепе очи позајмљују своја возила, док пекари поклањају своје сендвиче или се њихове услуге регулишу на друге начине? Одговор ће се на то питање тешко добити, али би још важније било да наши грађани сазнају колико плаћају непрекидну предизборну кампању коју Аца Србин води о њиховом трошку?



Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading