Америчка управа за храну и лекове: Одобрена вакцина против еболе

Америчка управа за храну и лекове одобрила је прву вакцину против смртоносног вируса еболе

Фото: International Business Insider

Ројтерс – Америчка управа за храну и лекове (The U.S. Food and Drug Administration) саопштила је у четвртак, 20. децембра, да је дала одобрење за „ерведо“, вакцину против еболе произвођача лекова Мерк енд компани (Merck&Co’s) чиме је ово постала прва вакцина против смртоносног вируса.

Вакцину су користиле Светска здравствена организација и Демократска Република Конго као пробну вакцину како би помогла у сузбијању епидемије еболе (Ebola virus disease) у више западноафричких држава од 2014. До 2016. године.

Вирус еболе, који изазива крволиптајућу грозницу и преноси се са особе на особу путем непосредног контакта са телесним течностима, проузроковао је смрт више од 2100 људи у Конгу од половине године, што је друга највећа епидемија еболе забележена у историји.

Вакцина, која се прописује као једна доза убризгана инјекцијом, помоћи ће превенцију болести изазвану заирским вирусом еболе код пацијената старијих од осамнаест година, стоји у саопштењу овог регуларног тела.

Мерк је поздравио одлуку ФДА, описујући је као важну прекретницу у борби против смртоносног вируса.

У новембру, Мерк је добио дозволу од Европске комисије да продаје „ервебо“, мање од месец дана након што је Европски медицински панел подржао прву вакцину против овог вируса.

Приредило: Стање ствари

(Reuters, 20. 12. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Како вирус, тако и вакцина из истог казана.

Оставите коментар