Влада Србије: Грађани неће плаћати еколошку таксу од 1200 динара

По измењеној уредби грађани неће бити третирани као загађивачи животне средине па стога неће ни плаћати еколошку таксу, саопштили су из Владе

Фото: Р. Крстинић

Влада Србије изменила је недавно усвојену уредбу о критеријумима за одређивање активности које негативно утичу на животну средину, па грађани Србије, ипак, неће плаћати еко таксу од 1.200 динара годишње по домаћинству, како је првобитно било предвиђено, потврђено је Танјугу у влади.

Влада је у понедељак, као што је најавила премијерка Ана Брнабић, изменила уредбу, тако што је избрисала члан четири који је предвиђао тај намет за физичка лица од 1. јануара 2020. године.

То значи да по измењеној уредби грађани неће бити третирани као загађивачи животне средине.

Премијерка је у суботу рекла да „нема говора” да ће грађани плаћати паушално око 100 динара месечно или 1.200 динара годишње еко таксу од 2020. године.

„Ми ћемо у понедељак прецизирати ту уредбу на основу које су се појавили новински чланци. Ми јесмо ове године мењали уредбу да би се еко такса, пре свега за предузећа и компаније, плаћала на начин који је транспарентнији и да то не би био парафискални намет за привреду која послује у Србији”, рекла је Брнабић.

Влада Србије донела је почетком децембра нову уредбу којом се прописују накнаде за загађиваче животне средине, с обзиром да претходна није дала очекиване резултате.

Реч је о уредби којом је Влада Србије утврдила критеријуме по којима ће се одређивати активности које негативно утичу на животну средину и наплаћивати накнада правним лицима, предузетницима, као и грађанима – власницима стамбених јединица.

Сви привредни субјекти, у складу са својом делатношћу, подељени су у три групе активности према томе како утичу на загађење животне средине на оне који имају велики, средњи и мали утицај на природу.

Највећи загађивачи, односно велика правна лица, рекао је Слободан Крстовић, менаџер за регулаторну реформу у НАЛЕД-у, плаћаће максималну накнаду од два милиона динара годишње.

Најниже накнаде због најмањег утицаја на загађење животне средине, плаћаће микро предузећа, и то 5.000 динара.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 12. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар