Унија синдиката просветних радника: Безобразлуци око афере „Индекс“

Саопштење Уније синдиката просветних радника Србије поводом првостепене пресуде у афери „Индекс“

Фото: Унија просветних радника Србије

Као припадници струке којој је највише стало до образовања у Србији, а поводом првостепене пресуде у афери „Индекс“ везане за корупцију професора високошколских установа, подсећамо да, поред ове афере која добија судски епилог, имамо и низ других. Ту је, на пример, доказани плагијат доктората министра финансија у Влади Србије, Синише Малог, случај високошколских махинација бизнисмена Миће Јовановића и његовог Универзитета Мегатренд, као и многи други. На све ово је УСПРС са Синдикатом образовања Чачак указивала још пре пет година у свом зборнику „Колико коштају илузије/Либерализација образовања у Србији“ и тиме слика постаје сасвим мрачна.

И нема ово никакве везе са партијском политиком, борбом за власт и сличним. То је питање етике и образовне политике ове државе. Ми не тражимо ни власт, ни моћ, само желимо да знамо зашто Србија не може да се обрачуна са криминалом у школству, ма са које стране долазио? Ни садашња, ни бивша власт не могу бити аболиране од одговорности за стање у коме се обрео просветни систем. Политичар не мора имати диплому да би се бавио политиком, али ако се на диплому позива, она мора бити проверена. Не дозвољавамо савременим софистима, који све релативизују, да нас ућуткају кад постављамо насушна питања која се тичу наше професије и рада са ученицима, којима не преносимо само знања, него и моралне вредности.

Ево тих питања:

  1. Зашто школе у Србији по Закону о основама система образовања и васпитања, члан 83, став 3, тачка 7, кажњавају ученике због коришћења мобилног телефона за преписивање, то јест „у сврху преваре у поступку оцењивања“, и то укором директора или Наставничког већа, са смањењем оцене из владања на 2 и 1, а извесни политичари на власти могу да преписују докторате?
  2. Зашто се у Србији не донесу закони који би још озбиљније кажњавали фалсификацију јавних исправа међу којима дипломе заузимају важно место? Зашто се већ постојећи закони доследно не примењују?
  1. Зашто се не обаве провере валидности диплома свих људи на власти, од локалне самоуправе навише?
  1. Зашто у Србији сви морају да сносе одговорност за своје поступке, осим политичара?

Не пристајући на безобразлуке у образовању и урушавање школског система, очекујемо брзе и ефикасне одговоре надлежних.

У Чачку, 17. 12. 2019.
Весна Јеротијевић, руководилац Ресурса за образовни систем Уније СПРС

Наслов и опрема: Стање ствари

(Унија синдиката просветних радника Србије, 17. 12 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. “Зашто у Србији сви морају да сносе одговорност за своје поступке, осим политичара?” – Зато што живимо у “партијској држави”…

Оставите коментар