Дојче веле: Вучић најавио улагање за младе брачне парове – да ли је петсто милиона евра реално и довољно?

Председник Александар Вучић најавио је улагање 500 милиона евра како би млади били подстакнути да остану у Србији. Да ли је то довољно?

Фото: Марко Ђурица/Ројтерс

Председник Србије Александар Вучић најављује улагање од 500 милиона евра у наредне 4 године за младе брачне парове. Пројекат би требало да се одвија у оквиру новог инвестиционог плана. Покушали смо да сазнамо детаље.

Намера државе је „да младима омогући да добију јефтине станове по најповољнијим условима и да им омогући послове који ће бити све плаћенији из године у годину“, истакао је Александар Вучић.

Реч је о покушају државе да и на овај начин заустави одлазак младих људи из Србије, и што је посебно занимљиво, председник Србије је образлажући те планове на неки начин признао да ствари у Србији не стоје баш најбоље. „Људи из Србије више одлазе због атмосфере јер нису сигурни каква ће бити будућност овде, него трбухом за крухом“, рекао је Вучић тим поводом.

Нова стимулативна мера

Амбициозни пројекат српских власти представља неку врсту покушаја да се некако заустави одлазак радне снаге из Србије, али како примећује и сам председник Србије „то је у ери глобализације практично немогуће, нису људи криви, криви смо ми што им нисмо обезбедили боље услове“, и додаје „да не одлазе само млади, одлази свако ко може да добије боље плаћени посао“. Колико у свему томе може помоћи најављених 500 милиона евра, за Дојче веле говори министар без портфеља у Влади Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић:

„Решење стамбеног питања младих јесте веома важна пронаталитетна мера и мера за управљање миграцијама. Према попису из 2011. године ми имамо 212.000 младих брачних парова – тада је то означавало брачни пар у коме свака особа има испод 35 година. Од тог броја свега 38,5 посто је имало решено стамбено питање, а негде 50 посто младих парова живи у заједници са родитељима – живот у заједници није баш много стимулативан за останак у земљи и планирање породице. То ће, дакле, бити једна стимулативна мера како би млади парови под повољним условима дошли до стана“, каже министарка за ДW.

Да ли је стан довољан мотив?

Славица Ђукић Дејановић истиче да се „у овом тренутку не може рећи колико ће младих брачних парова на овај начин решити стамбено питање, јер ће пре тога морати да буде поново анализиран појам младог брачног пара, и донети јасни критеријуми о томе када буде детаљно изанализиран и усвојен инвестициони план“.

Славица Ђукић Дејановић (Фото Медија центар Београд)

Ако се има у виду да се младима у иностранству нуде још бољи стамбени и материјални услови, питање које се намеће је колико куповина повољног стана може бити мотив за останак у Србији? Славица Ђукић Дејановић сматра да ће овај пројекат највише ефекта имати код оних који имају дилему око одласка у емиграцију:

„Има оних који су још током студија одлучили да напусте Србију. Нека наша истраживања показују да је чак једна трећина факултетски образованих људи још током студирања планирало да напусти земљу. Нећемо, наравно, овим мерама успети да утичемо на све. Али, код оних који још нису донели одлуку, или јесу па се можда нису снашли ван граница Србије, сигурно је да ће ове мере бити подстицајне и корисне“.

Несигурна будућност

Колико се упозорење Александра Вучића да млади одлазе због несигурне будућности може тумачити и као признање власти да младима нису успеле да обезбеде бољу будућност?, питамо министарку Славицу Ђукић Дејановић:

„Власт признаје да из дана у дан поправља услове за бољу будућност младима, а истовремено признаје да нагомилани проблеми не могу да се реше у једном тренутку него се морају решавати поступно. И управо та размишљања дели отворено са грађанима, и пре свега са младима“, одговара министарка.

(Не)рационалан пројекат

Свакако да је 500 милиона евра веома велика цифра за Србију, и стога економиста Данило Шуковић, коментаришући за Дојче веле најаве тог пројекта, каже да је „технички могуће обезбедити толики новац. Али, ако толико потрошите за овај пројекат то значи да ћете негде на другој страни нешто морати да смањите. Ту је сад питање колико је све то рационално и колико то има смисла“.

Данило Шуковић (Фото: Медија центар Београд)

Ви имате буџет државе, и не можете сада да лицитирате цифрама тек тако и да измишљате 500 милиона, 10 милијарди, или 20 милијарди, објашњава овај економиста. „Новац не може да падне са неба. Јасно је којим средствима држава располаже, и у тим оквирима морате да се крећете. Зато су и сви ти претходни инвестициони планови пропали јер нису били темељени на реалним основама“.

Данило Шуковић подсећа да је недавна прошлост у Србији била пуна „некаквих инвестиционих планова, од Милошевића до Динкића, као покушај да се реше неки проблеми и санирају неке лоше последице. Међутим, поента је да би требало решавати узроке проблема а не његове последице“.

Нешто је труло…

Узроци одласка у иностранство нису, наставља Шуковић, „што млади немају стан, него да ли у Србији имамо правну државу, да ли је друштво демократски устројено, и кључно питање какве су дугорочне шансе за бољи живот. Тако да ми све ово личи на неке дневно политичке приче а не на нешто што може да реши проблем“.

Ефекти читавог тог плана ће бити врло скромни, јер ономе ко жели да оде у иностранство ништа неће значити што ће моћи себи да приушти нешто јефтинију куповину стана, скреће пажњу Шуковић:

„Није никаква утеха стан ако ћете ви у Србији радити за десет пута мању зараду него у иностранству. Србија мора у дужем временском периоду да има привредни раст од преко 5 посто како би то осетније утицало на стандард људи. Тек тада би се могло очекивати да се смањи одлазак људи из Србије”.

А посао?

С обзиром да је председник Србије најавио да ће се младима уз куповину стана понудити и неки боље плаћени послови, Шуковића питамо које то послове Александар Вучић може да обећа младим људима у Србији?

„На посао у државном сектору не би требало да рачунају, јер би ту број запослених требало још да се смањи. Додатни проблем је што Србија има неразвијен приватни сектор. Лош је амбијент за то: нема правне државе, корупција, велики порези, парафискални намети- све док тај сектор не доживи процват Србија не може да очекује неки значајнији економски развој, а то је онда везано за нова радна места и перспективу да млади људи остају у Србији”, закључује Данило Шуковић.

Ивица Петровић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 14. 12. 2019)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар