УНС: Живојин Ракочевић добитник награде „Александар Тијанић“

Новинар и књижевник Живојин Ракочевић пети је добитник награде „Александар Тијанић“

Живојин Ракочевић (Фото: Дејан Симићевић/Радио Контакт плус)

Новинар и књижевник Живојин Ракочевић пети је добитник награде  коју Удружење новинара Србије (УНС) додељује за борбеност у новинарском изражавању и за оригиналан новинарски потез.

У образложењу жирија наводи се да је Ракочевић јединствени новинар у српском медијском простору. Он успева, наводи жири, да чисту новинарску форму обогати литерарним описима људи и догађаја што његове чланке, извештаје и репортаже издваја из свакодневне новинарске продукције.

„Његова лирска приврженост Косову и Метохији, способност да од обичних људи поред којих живи, од чијих исповести зида потресна сведочанства о српском опстанку на Косову и Метохији створи кредибилне и ауторитативне новинарске изворе. Његово је умеће и да историјским чињеницама и личностима подари нови живот кроз приче о садашњости“, наводи жири.

Ракочевић више од деценије пише за „Политику“. Био је покретач и главни уредник часописа „Потпис“, уређивао је поезију у часопису “Стремљења“, био главни уредник „Гласа југа“, главни уредник „КиМ радија“, председник КОСМА мреже (информативне мреже изолованих српских енклава на КиМ) и асистент на Филолошком факултету у Приштини.

Извор: УНС

Директор је Дома културе у Грачаници и члан Одбора Агенције за борбу против корупције.

Добитник је награде Милан Пантић за истраживачко новинарство и храброст у извештавању о погрому Срба 17. марта 2004. године, Бранкове награде Матице српске у Новом Саду, Универзитетске награде у  Приштини и бројних књижевних награда и признања.

Награду „Александар Тијанић“ Живојину Ракочевић доделио је жири у саставу Митрополит загребачко-љубљански др. Порфирије (Перић) – председник са једногодишњим мандатом, Љиљана Смајловић, Ненад Љ. Стефановић и Зара Тијанић. Претходни добитници награде су Вељко Лалић, Јелена Попадић, Горислав Папић и Љубица Гојгић.

Награда ће Ракочевићу бити уручена у суботу, 21. децембра у 13 часова, у Прес центру.

Опрема: Стање ствари

(УНС, 13. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Zivojine, kakav Tijanic, kakvi bakraci. Cista *bancija.

Оставите коментар