Подгорица: Папа следеће године долази у Црну Гору

Посета папе Црној Гори имаће историјски значај, саопштили су из црногорске Владе

Црногорски премијер Душко Марковић на пријему код Папе (Фото: АП)

ПОДГОРИЦА – Поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрања, посетиће Црну Гору идуће године, потврђено на састанку папе и премијера Црне Горе Душка Марковића данас у Ватикану, саопштено је из Владе Црне Горе.

Посета папе Црној Гори имаће историјски значај, саопштили су из Владе.

Папа Фрања је на састанку са Марковићем похвалио политике које Црна Гора остварује, а тичу се екуменизма, културе, екологије и хуманизације у свим сферама друштвених односа, навели су из Владе.

Премијер је у Ватикан отишао на позив државног секретара Пјетра Паролина.

Како је речено из владе, посета Марковића је раније договорена, али долази у осетљивом тренутку када Влада планира да усвоји Закон о слободи вероисповести који се односи и на имовину Католичке цркве у Црној Гори.

Поглавар Римокатоличке цркве је у писму које је летос добио од српског патријарха Иринеја посебно апострофирао забринутост поводом предлога новог закона.

Закон о верским слободама мора да буде донесен по демократским принципима, да га прихвате све верске заједнице, казао је поглавар папа у писму Иринеју, који је објављено на сајту Митрополије Црногорско-приморске.

Влада Црне Горе усвојила је Предлог закона о слободи вероисповести, који подразумева да све верске заједнице морају доказати да су пре 1918. били власници црквене имовине, иначе ће им бити одузета, а којем се оштро противила Српска православна црква, преноси Бета.

Опозиција је тражила да се Закон о коме иначе треба да се расправља 24. децембра на католички Божић повуче, а Демократе су због тога напустиле Одбор за реформу изборног законодавства који је био пред финалним договором изборних услова.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар