Ентони Годфри: Бојкот лишава гласаче прилике да искажу мишљење

САД су „забринуте” због окружења у којем ће се одвијати избори и тај став су пренелe и Влади Србије, рекао је амерички амбасадор у Србији

Ентони Годфри (Фото: Танјуг)

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри каже да би евентуални бојкот избора дела српске опозиције лишио многе гласаче да изразе своје мишљење, што, како мисли, није продуктивно.

„Мислим да то није фер и да није продуктивно. Више бих волео да ти људи, политичари, имају прилику да слободно изразе своје мишљење кроз учешће у телевизијским емисијама да би директно представили гласачима шта су њихови циљеви за Србију, како би гласачи могли да донесу исправну одлуку”, рекао је Годфри за нишки портал Јужне вести, преноси Танјуг.

Он је додао да би било неприкладно за америчког амбасадора или страну амбасаду да буде посредник у дијалогу око избора, као и да улога међународне заједнице није да наступа као политички актер у Србији.

С друге стране, како је рекао, САД су „забринуте” због окружења у којем ће се одвијати избори и тај став су, наводи, пренели и Влади Србије.

„Блиско сарађујемо са мисијом ОЕБС-а и очекујемо да ће Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР) послати посматрачку мисију чим се распишу избори. Моје очекивање је да ће они бити критички настројени о предизборном окружењу”, нагласио је он и додао да „уколико Влада жели да буде виђена као легитимна, требало би да осигура да избори који доносе власт буду фер”.

Више легитимитета који Влада има, носи и више ауторитета, закључио је амерички амбасадор.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 12. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар