Милорад Додик: Програмом реформи заустављен пут у НАТО

Наведено је да се не прејудицира чланство, а ако се не прејудицира чланство онда се не прејудицира ни пут ка чланству, рекао Додик

Милорад Додик (Фото: А. Васиљевић)

БАЊАЛУКА – Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да није донета никаква одлука у вези са путем БиХ ка чланству у НАТО, већ да је тај пут заустављен.

Додик је навео да ће Програм реформи БиХ, које је усвојило Председништво БиХ 19. новембра, предочити Народној скупштини Републике Српске, пре него што тај документ буде упућен у седиште НАТО у Бриселу.

Он је додао да у Програму реформи не пише да је то Годишњи национални план за чланство (АНП), као и да нема ниједне речи о Акционом плану за чланство (МАП).

„Наведено је да се не прејудицира чланство, а ако се не прејудицира чланство онда се не прејудицира ни пут ка чланству. Не прејудицирати значи оставити са стране, што значи да тај пут стоји”, казао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је оценио да је конфузију у јавности у вези са Програмом реформи изазвала чињеница да је то условно усвојен акт.

„Рекао сам да ћу га предочити Народној скупштини пре него што буде упућен у НАТО. Речено је да ће он бити упућен у НАТО тек када буде изабран Савет министара, што још није урађено. Због тога је речено да се сачека са представљањем документа, јер откуд се зна када ће и да ли ће бити изабран Савет министара”, навео је српски члан Председништва БиХ, јавља Бета.

Према његовим речима, у Програму реформи БиХ нема ништа проблематично нити је то тајни документ.

Додик је даље рекао да Савет за спровођење мира (ПИК) не може да доноси одлуке у вези са мигрантском кризом у БиХ, поновивши да у Републици Српској неће бити мигрантских центара.

„Постоји одлука власти у Републици Српској да на њеној територији неће бити прављени центри за мигранте и тако ће и бити”, нагласио је он.

Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић изјавио је јуче да су да су представници британске амбасаде у БиХ дали обећање да ће ПИК на седници 5. децембра разматрати питање мигрантске кризе, и да ће бити формирани центри на територији оба ентитета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар