Ангела Меркел први пут иде у Аушвиц

Последња посета шефа немачке владе бившем логору Аушвиц-Биркенау где је убијено скоро милион Јевреја, била је пре 24 године

Поглед на некадашњи логор Аушвиц (Фото: ЕПА/ЕФЕ/ ANDRZEJ GRYGIEL)

Немачка канцеларка Ангела Меркел ће наредног петка први пут посетити Аушвиц, најавио је данас њен кабинет. Посета је повезана с обележавањем 75 година од ослобађања тог нацистичког концентрационог логора за Јевреје који се налази у Пољској.

Последња посета шефа немачке владе бившем логору Аушвиц-Биркенау где је убијено скоро милион Јевреја, била је пре 24 године, пред обележавање пола века од када су совјетски војници јануара 1945. ослободили групу преживелих логораша, преноси Бета.

Канцеларка Меркел ће с премијером Пољске Матеушеом Моравијецким одати пошту жртвама минутом ћутања испред „Зида смрти” у Аушвицу где су стрељане хиљаде заточеника, а потом ће посетити и логор Биркенау где ће одржати говор и положити венац, најавила је агенција АФП.

Хелмут Шмит је био први шеф Владе Немачке у посети том логору, 32 године после његовог ослобађања 27. јануара 1945. године. Други га је, и то двапут – 1989. и 1995. године, посетио канцелар Хелмут Кол.

Током Другог светског рата, од 1940. до 1945. године, 1,1 милион људи, скоро у целини Јевреја, убијено је на масован, индустријски начин – гасом и другим средствима, и спаљено у логору Аушвиц-Биркенау који су нацисти отворили на југу окупиране Пољске.

Званично назван „Концентрациони логор Аушвиц” био је комплекс од више од 40 логора за затварање и истребљење. Састојао се од „Аушвица 1” – главног логора (Stammlager) у Освјенћиму; „Аушвица 2 – Биркенау” – концентрационог и логора за истребљење у Бжежинки, удаљеној три километра; „Аушвица 3 – Моновица” – радни логор у Моновицама, за рад у фабрици синтетичке гуме фирме „ИГ Фарбен”; и неколико десетина других логора.

Пољска је 1947. године законом успоставила државни споменик у знак сећања на „мучеништво пољске нације и других народа у Освјенћиму”. Музеј је отворен у „Аушвицу 1”, док су у „Аушвицу 2-Биркенауу” бараке углавном демонтиране и пресељене да би се користиле на градилиштима у Варшави скоро до темеља разореној током рата.

Пољски историчари тврде да је „Аушвиц 1” имао већу улогу у прогону пољског народа, а „Аушвиц 2” у истребљењу пољских Јевреја.

У „Аушвицу 1” је 1955. године отворена изложба званичних логорашких фотографија при регистрацији новопридошлих заточеника, а изложени су и коса, кофери и ципеле који су одузети убијенима, уз то и канте од пелета „Циклон Б” – чијим се мешањем с водом добијао гас којим су угушени. Изложени су и други предмети и опрема за масовно убијање.

УНЕСКО је Аушвиц уврстио на Листу светске културне баштине 1979. године.

До 1990. године, сви директори музеја су били бивши затвореници у Аушвицу. То место годишње посети више од два милиона људи.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 11. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Дуго јој је требало!
    Још један доказ како се Немци односе према својој ”славној” прошлости.
    Сада имају 4 Рајх у виду ЕУ, још само да се мало боље организују па опет…испочетка.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading