ПУПС: Ректорка БУ да поднесе оставку, докторат Малог оцењивали нестручни

Посланик Партије уједињених пензионера Србије Борисав Ковачевић позвао је ректорку Универзитета у Београду да поднесе оставку

Борисав Ковачевић (Фото: Н1)

У расправи о амандманима на Предлог Буџета за 2020. годину посланици владајуће коалиције усагласили су се да је одлука Одбора за професионалну етику Београдског универзитета о плагираном докторату министра финансија политичка и донета у циљу урушавања кредибилитета министра Синише Малог. Посланик Партије уједињених пензионера Србије Борисав Ковачевић позвао је ректорку Универзитета у Београду да поднесе оставку „ако већ неће да рашчисти ситуацију у свом наставном кадру на Београдском универзитету“.

Одлуку Универзитета о докторату Синише Малог, Ковачевић је оценио као политичку и навео да се сада „на друштвеним мрежама појављују бројна имена људи који су на функцијама а за које се такође тврди да су плагирали докторате“.

Он је питао да ли ће се испитивати кривица друге стране јер, како каже, „не прихвата да су у комисији седели нестручни људи који нису могли да процене праву вредност дисертације“ и поновио да је њихова одлука била политичка.

Ректорки је поручио да ћемо, ако не рашчисти ситуацију на Универзитету, „имати опет политичке одлуке и накнадну памет Универзитета“.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Н1, 25. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

6 replies

 1. Текст у докторском раду може бити вредан, проблем је у томе што није дело писца докторске тезе. А то може да утврди свака писмена особа поређењем с оригиналим извором, није потребна никаква посебна стручност.

 2. Господине Ковачевићу ако сте већ ( ако нисте идите што пре)у пензији што се не бавите унучићима уместо што примате посланичку плату на рачун већ одавно осиромашеног српског народа.
  Прозивате ректорку Универзитета у Београду да да оставку , али се не усаглашавате да тражите оставку људи на власти који нижу аферу за афером.
  Ви сте Посланик Партије уједињених пензионера Србије а не удружења плагијата Србије.

 3. (Одлуку Универзитета о докторату Синише Малог, Ковачевић је оценио као политичку и навео да се сада „на друштвеним мрежама појављују бројна имена људи који су на функцијама а за које се такође тврди да су плагирали докторате“.)

  Посланик ПУПС-а Борислав Ковачевић, вероватно пензионер, не треба да брине о томе. Сви „плагијатори“ туђих радова и успеха ће доћи на ред за проверу. Понекад треба да о томе расправљају и Судови. Никола Тесла је чекао више од деценије, али није доживео пресуду Врховног Суда САД о крађи његових патената од стране „вредног“ Италијана Марконија. Додуше, тада су научни радови имали и велику употребну вредност. А данашњи докторати служе, већином, за хвалисање њихових носиоца.

 4. Колико има доктората да су ПРАВИ докторати, хајде да се не лажемо? Веруме да 80% доктората може да се обори, јер нису довољно оригинални.

 5. … je manje vise sve receno. Ako je plagijat bio u toj meri da je znatno uticao na rezultate rada onda je odgovoran mentor I komisija za odbranu jer takav rad nije smeo ni da stigne na odbranu. Po funkciji su odgovorni dekan I rektor koji potpisuje diplomu.

  Medjutim ostaje cinjenica da je politicka grupa, navodni studenti, sa ulice upala u Rektorat I da je prinudila rektorku da pokrene proces. Zahtev je bio selektivan I ocigledno politicki a verovatno i osvetnicki za odbijanje kupovine bankarskog softvera. Mozemo da zamislimo da sutra neka interesna grupa upadne I zatrazi isto za nekog npr. direktora neke srednje skole u unutrasnjosti ili bilo koga drugog. Rektorka je podlegla politickom uticaju I naivno deluju njene reci o autonomiji fakulteta. Da li moze svako sa ulice da provali u Rektorat I zatrazi proveru necijeg doktorata ili treba da postoji proces I autorizovani iniciajtori koji su kompetentni da upute takve zahteve. Nemam pojma o ovom coveku ali takodje smatram da Rektorka treba da podnese ostavku.

Оставите коментар