Радован Неговановић: Случај (соларних панела) који је нерешив у Србији

Због оваквих и хиљаде сличних ствари народ нам бјежи од сиротиње и немаштине, а богатији смо од Нијемаца или Аустријанаца најмање двостурко

Пошто сам школовани енергетичар, бавим се том струком цијели живот, прикључио би се дискусији ове младе жене. Она је засигурно инжењер, машински или електро, писмена је и да има у држави памети она би требало одмах бити министар енергетике и брзо би, у току неколико мјесеци, ствари кренуле на боље.

Ево неколико информација, директно везане за ову област:

1. У Републици Српској прије осам година донесени су сви закони за заштиту индивидуалних произвођача електро енергије и енергије уопште. Све је лијепо прописано и уређено, али још не функционише, јер држава не функционише. На пример, уколико нађеш паре и уградиш овакав соларни систем онда си на муци, као што је на муци и ова породица, треба да прођеш Танталове муке да би добио сагласност прикључења на јавну мрежу и да у њу продајеш своју енергију. У питању су квоте, читај корупција и успјећеш ако ти је неко у дистрибуцији кум или рођак. Субвенције заборави, оне постоје, али нису за свакога.

Колико знам у Србији су такође донесени слични закони, али то је једно. Не примјењују се и то нису једини који се не примјењују.

2. Да сада завиримо како то раде Нијемци, Аустријанци или неки други са уређенијим државама, који своје државе уређују на рачун разграђивања и пљачкања наше државе.

Уколико се возите аутопутом од Линца, преко Пасауа до Регенсбурга и Нирнберга поред пута ћете видјети стотине њива и поља покривених соларним панелима, скоро у сваком селу и насељу. Како ствари функционишу?

Имате њиву, која није баш за житарице, у благом је нагибу или земљиште има посну структуру. Пријавите ту њиву у општину, унајмите неку пројекту фирму да вам изради мали идејни пројекат мале сунчане електране, тамо добијете цифре колико то кошта, колико ћете добити енергије, одете у банку и она вам за седам дана одобри паре, општина или дистрибуција да вам субвенције у проценту тог кредита, наредне недеље дође фирма коју сте изабрали и за пет дана цијелу њиву прекрије панелима, дистрибуција бесплатно стави своје бројило и поклонити вам број – шифру као лиценцу да сте произвођач енергије као приватник у општем државном систему.

Фотографије: Зекаоница

И више ништа не радите. Сунце прави енергију, дистрибуција купује и продаје струју, од тога се банци враћа кредит и у року од десет година тај сељак који је власник њиве посједује док је жив, као и његови насљедници, извор прихода довољан да лијепо живи и да даље инвестира ако жели.

А сунца на том подручју, кроз којих прођох горњим реченицама, мање је дупло него код нас. Рецимо, тамо има око 150 сунчаних дана у години, а код нас око 250 и више.

Због оваквих и хиљаде сличних ствари народ нам бјежи од сиротиње и немаштине, а богатији смо од Нијемаца или Аустријанаца најмање двоструко.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Зекаоница, 25. 11. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

4 replies

 1. Од свих, ових, горућих тема ми не стижемо да се позабавимо реалним животом и ониме чиме би свој живот учинили лакшим и бољим.
  Када се погледа овај видео свакоме је јасно колики је степен неодговорности, незнања и непостојања закона који би ову област учинили на корист грађанину.
  Што рече Радован, Бог нам дао ресурс који ми не “умемо“ да користимо или нас из све снаге спречавају да га користимо.
  Док други раде на томе да свој живот учине што лакшим ми свој живот компликујемо на сваки могући начин па и на овај.
  Сунце сија, киловати пропадају, нама није важно. Ваљда ће и сутра сијати, идемо даље!

 2. Opet ja o institucijama…
  Jedina stvarna razlika u korist „Zapada“ u poredjenju sa „Istokom“ je rad, odnosno funkcionisanje institucija, koje ukljucuju podelu nadleznosti lokalne i „drzavne“ administracije. Sve „ostalo“, ukljucujuci resurse, obrazovanje… da ne nabrajam, je u korist „Istoka“. Toliki je znacaj funkcionalnih institucija. Zato su oni (Zapad) tamo gde su a mi ovde gde jesmo i to je najveci razlog sto mladi obrazovani ljudi odlaze.

 3. @steva
  Мислим да сте можда превише поједноставили ствари. Пуно је разлика.
  Између осталог битно је то што на западу нису имали рат на свом терену једно 70 година (ако не рачунам бомбародовање и експедиционе корпусе по другим земљама), а ми (као и добар део истока) смо имали много краћи период мира. А у миру и континуитету се најбоље изграђују, односно уходавају институције.
  Тако је и Столипин одговарао на пиање шта Русији треба- 30 година мира, ништа више. Он је убијен а царска Русија није добила жељени мир.

 4. To su države, moćne ekonomije..naša država živi od toga i zato se neće nikada odreći raznih akciza i monopola. Zamislite kada bi svi mogli da ulažu u solarne panele, to bi direktno ugrozilo nih, zato na papirusu piše da svako može da proizvodi i prodaje struju ali je neće niko dobiti ko nije blizak vlasti ili $$$ sposoban da podmaže…

Оставите коментар