Влада Црне Горе: Предлог да се не кажњава истицање симбола других држава

Влада Црне Горе предложила промене Закона о употреби симбола којима укида кажњавање грађана који истакну симболе неке друге државе

Фото: EPA

Посланик Генци Ниманбегу предложио је укидање кажњавања грађана који на јавном мјесту истакну симболе друге државе.

Влада Црне Горе упутила је парламенту Приједлог закона о употреби симбола, којим је подржала приједлог заступника Генција Ниманбегуа о укидању одредбе о кажњавању грађана који на јавном мјесту истакну заставу или друге симболе друге државе, преноси агенција Танјуг.

Према писању подгоричког Дана, Ниманбегу је тражио промјену одредбе закона на начин који би омогућио да и физичке особе на јавним мјестима истичу или употребљавају заставу, грб или симбол друге државе без санкција, наводи агенција.

„Узимајући у обзир да је Црна Гора препозната као мултиетничка и мултикултурална, као и туристичка држава, гдје су сви грађани слободни и равноправни, без обзира на вјерску, националну и политичку припадност, и да се током и ван сезоне истичу заставе страних земаља, сматрамо да ће се на овај начин избјећи дискриминација физичких лица која истичу заставу, грб или симбол друге државе на јавном мјесту“, наводи се у раније објављеном мишљењу.

Наведено је да Влада подржава Приједлог закона који је парламенту поднио Ниманбегу, с тим што је поднијела више својих амандмана на предложени текст.

Владини амандмани

Амандманима на закон предложен је чланак којим се прописује да ће се правна особа која на јавном мјесту, путем огласних и рекламних објеката и паноа, објављује непримјерене и обмањујуће садржаје који изазивају узнемиреност и негодовање грађана, казнити за прекршај казном од 2.500 до 15.000 еура.

У владином Приједлогу се наводи да се непримјереним и обмањујућим садржајима који изазивају узнемиреност и негодовање грађана сматрају: неточно изношење и негирање јасно утврђених повијесних чињеница у вези са Црном Гором, изношење чињеница којима се нарушава територијални интегритет или велича окупација Црне Горе, сурадња с окупатором или се заступају фашистичке, шовинистичке и нацистичке идеје и идеологије.

Прописује да ће се подузетник који почини прекршај казнити новчаном казном од 500 до 5.000 еура, одговорна особа у правној особи новчаном казном од 300 до 2.000 еура, а физичка особа казном од 300 до 1.000 еура или казном затвора до 60 дана.

Такођер, у једном од нових чланака споменутог закона је предложено да се новчаном казном од 250 до 1.250 еура казни особа која приликом извођења државне химне сједењем, звиждањем, стварањем буке или на други начин, ремети јавни ред и мир, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Ал Џазира, 22. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар