Вечерње новости: Србији недостаје 2.000 возача аутобуса и 6.000 камионџија

„Вечерње новости“ наводe да удружења превозника упозоравају да ће тај проблем из године у годину бити већи, јер исте муке муче и њихове колеге из Европе

Фото: Зоран Мрђа/ФоНет

Српским предузећима недостаје најмање 2.000 возача аутобуса и још око 6.000 камионџија, пишу „Вечерње новости“.

Лист наводи да удружења превозника упозоравају да ће тај проблем из године у годину бити већи, јер исте муке муче и њихове колеге из Европе.

Припремају иницијативу да се, под одређеним условима, снизи граница за добијање возачке дозволе за „Д“ категорију, а то ће бити једна од тема измена Закона о безбедности саобраћаја.

Према важећем закону, за волан аутобуса сме да седне возач са тек навршене 24 године, док ђак саобраћајне школе право да вози камион стиче са 18 година, по завршетку трогодишњег школовања.

„Ученици не могу тренутно током школовања да се определе да буду возачи аутобуса. Они добијају ‘Ц’ категорију, а тек после пет година могу да полажу за ‘Д’ категорију“, објаснио је председник удружења „Панона транспорт“ Мирко Вучинић.

Његов предлог је да постоји избор, а да они који заврше три године саобраћајне школе могу да добију пробну дозволу на пет година.

„Имали би обавезну праксу од годину дана код лиценцираног превозника. У том периоду смели би да возе само аутобус без путника, у пратњи возача са најмање пет година искуства“, рекао је Вучинић.

Прошле године превозници у Европи могли су за 20 одсто да повећају број возача, али нису имали кадра који би попунио те позиције.

У Србији има између 90.000 и 100.000 професионалних возача, а за воланом аутобуса је њих око 16.000, навеле су „Вечерње новости“.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Н1, 22. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар