Милош Ковић: Албанске певачице у српским црквама отпевале шта чека Србе ако се одрекну Косова

Према речима Милоша Ковића десакрализација остатака новобрдске катедралне цркве је најбољи доказ шта чека наш народ и светиње уколико дозволимо отцепљење Косова

Милош Ковић (Фото: Спутњик)

Већ постаје феномен да естрадне уметнице са Косова и Метохије оскудно одевене снимају спотове у православним светињама и на тај начин скрнаве српску православну баштину, што пролази без реакције и осуде међународних институција.

Албанска певачица са швајцарским држављанством Аљбана Азизи управо је шокирала српску јавност тиме што је оскудно одевена снимила спот у Цркви Светог Николе у Новом Брду, у близини Приштине.

Пре ње, сличан спот са разголићеним играчицама, још 2014. године, направила је албанска музичка група у Храму Христа Спаса у центру Приштине на челу са певачицом Ером Истрефи.

Без дозволе српске цркве

Ни за један „перформанс“ није тражена дозвола од СПЦ, већ је све рађено самоиницијативно и без осуде међународних институција.

„Када је реч о најновијој увреди или покушају десакрализације Цркве Светог Николе, претпостављам да иза свега стоји неко ко „брине“ о таквим стварима и ко је вероватно наручио овакву песму и овакав спот“, каже историчар Милош Ковић за Спутњик.

Према његовим речима, ово је најбољи доказ шта чека наш народ и светиње на КиМ уколико дозволимо отцепљење Косова од Републике Србије:

„За оне којима ни ово није довољно, треба им препоручити да оду у Републику Албанију и да виде да ли је ишта остало од културних споменика српског народа у северној Албанији, пре свега у околини града Скадра и да ли тамо уопште има остатака српске националне мањине.“

Цивилизовани свет ћути

Ковић напомиње да није јасно због чега нико у цивилизованом свету још није осудио ове догађаје. Он се пита да ли би се ћутало уколико би се сличне ствари радиле у џамијама или католичким катедралама.

„Понавља се политика двоструких стандарда и данас се, као и пре тридесет година, Срби третирају као људи другог реда у глобалним светским медијима. Оно што је дозвољено Албанцима, Бошњацима, Хрватима, Црногорцима — то Србима није дозвољено. И то је оно што је неподношљиво за Србе“, коментарише Ковић, додајући да све ово води ка стварању „велике Албаније“.

Према његовим речима, Запад рачуна на припајање Косова „великој Албанији“.

„То ради НАТО у овом тренутку, али се не дозвољава уједињење Срба из Републике Српске и Србије. Српске жртве су непостојеће. Српски културни споменици су непостојећи, са изузетком неколико највећих, оних наших који су под заштитом Унеска и који се једноставно не могу сакрити. Зато морамо будно да пратимо шта се са њима догађа“, истиче наш саговорник.

Ове догађаје је до сад осудила само Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска, као и Српска листа која је истакла да је спот Аљбане Азизи наставак скрнављења светиња и објеката Српске православне цркве на Косову и Метохији и апеловала на међународну заједницу да најодлучније стане у заштиту српских богомоља.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 20. 11. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Хоће ли овај ускоро почети да конемтарише и посне куваре? Нека се држи ДИЗРАЕЛИЈА…

  2. Чисто сумњам да ће међународна заједница предузети било шта, њих то не занима.
    Ова певачица је некрштено чељаде па ме и не чуди што не зна ни шта је а камо ли да поштује светињу.
    Много ми је више стало до наших крштених владика који се грле и љубе са католицима и саслужују заједно у православним храмовима, није ли и то скрнављење истих.

Оставите коментар