МУП: У Србији од почетка године откривено 12.374 миграната

На територије Србије ове године је откривено 12.374 миграната од којих је 11.249 изразило намеру да затражи азил, навела је секретарка МУП-а Биљана Поповић Ивковић

Фото: Д. Жарковић/Политика

Државна секретарка Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић изјавила је на Министарском форуму у Скопљу да је ове године на територији Србије откривено 12.374 мигранта од којих је 11.249 изразило намеру да затражи азил, док су прекршајне пријаве поднете против 1.125 лица, наводи се у саопштењу кабинета министра унутрашњих послова.

Поповић Ивковић је рекла и да је у истом периоду, у покушају незаконитог преласка државне границе, укупно спречено око 17.050 особа од чега је 4.461 особа је ухваћено у покушају незаконитог преласка државне границе, док је 12.590 особа одустало након уочавања граничне патроле.

Она је навела и да су у првих десет месеци ове године полицијски службеници поднели 140 кривичних пријава против 172 лица због извршеног кривичног дела недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи, као и да се у Србији тренутно налази око 4.000 миграната.

„Србија ће и у наредном периоду бити поуздан и кредибилан партнер Европској унији када је реч о решавању проблема миграција. Управљање миграцијама је на самом врху агенде Републике Србије и Министарства унутрашњих послова. Наша земља водећи рачуна о сопственим границама, уједно брани и спољне границе Европске уније, а посебан акценат ставља и на спречавање кријумчарења миграната и њихове радне експлоатације“, навела је Поповић Ивковић.

Она је нагласила да у претходном периоду Република Србија није имала миграторни притисак који се може упоредити са периодом када је криза била на врхунцу и када је више од милион миграната прошло кроз нашу земљу.

„У овој години успоставили смо два нова прихватна центра у Димитровграду и Пландишту, чиме је прихватни капацитет повећан за 200 места“, навела је Поповић Ивковић.

Како је истакла Поповић Ивковић, један од приоритета у наредном периоду биће и имплементација и радног ангажмана који дефинише низ додатних активности које се заједнички спроводе у области граничне контроле.

„Реформе које спроводимо нису само у циљу нашег прикључења европској породици, већ и да бисмо створили још уређенију и модернију државу какву наши грађани заслужују“, рекла је Поповић Ивковић.

Она је додала да Република Србија, настојећи да постане део система Европске уније, већ сада размишља о организационим реформама.

„Министарство унутрашњих послова планира да у наредном периоду изврши додатно јачање граничне полиције и њихових кадровских капацитета. Сегмент коме посвећујемо велику пажњу је и реконструкција и модернизација граничних прелаза у циљу повећане безбедности, као и самог надзора државне границе“, рекла је Поповић Ивковић.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 19. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар