Волфганг Петрич: Европа се само претварала да вас жели

ЕУ се претварала да вас жели, а и неки политички лидери су се правили да желе да се учлане у ЕУ. Сада је томе дошао крај, рекао је на Београдској НАТО недељи Волфганг Петрич

Волфганг Петрич (Фото: НСПМ)

Председник Фондације Маршалов план Волфганг Петрич оценио је данас да је француски председник Емануел Макрон довео до краја „систем претварања” и додао да на томе треба бити захвалан.

„ЕУ се претварала да вас жели, а и неки политички лидери су се правили да желе да се учлане у ЕУ. Сада је томе дошао крај. Морамо да се суочимо са стварношћу”, рекао је Петрич, говорећи о улози ЕУ у региону и додао да је време да земље региона узму судбину у своје руке.

Петрич је на конференцији „Пролазимо кроз зидове” у оквиру Београдске НАТО недеље коју организује Центар за евроатланске студије казао да су, када је реч о региону, четири ствари посебно важне.

Прва се, каже, односи на то да је регион и даље у послератном размишљању које је пропраћено емоцијама, друга ствар, а којој се овде говори на негативан начин јесте поверење и помирење.

„Звучи лабаво, хуманистички, али када су у питању свакодневни животи грађана ово је веома важно”, рекао је Петрич.

Како каже, трећа ствар јесте регионална сарадња, а четврта је историјски ревизионизам.

„Историјски ревизионизам је овде веома јак, јачи него што је био, и то потврђује чињеницу да сви заједно нисмо били успешни у решавању узрока конфликта. Упркос томе што имамо највећи архив у Хагу, и даље смо далеко од тога шта се заиста десило, који су узроци, ко су били актери и најновија Нобелова награда за књижевност је покренула разговор”, сматра Петрич.

Он је оценио да је то нешто што нас спречава у свакодневној политици решавања правих питања.

Петрич је рекао и да може да саосећа са српском идејом да буде војно неутрална, али сматра да треба имати у виду шта то тачно значи и које су последице.

„Не желим да предложим напуштање те идеје, али треба је детаљно испитати”, рекао је Петрич који је оценио да Србија може да има важну улогу у региону, те указао да су БиХ и Косово и даље нерешена питања, а на чијој су територији још позициониране међународне трупе.

Петрич сматра и да приликом заједничке организације и сарадње у региону треба видети шта ће бити нове иницијативе, наводећи да има много прилика да се допуне оне идеје које већ постоје као што је Берлински процес, преноси Танјуг.

„Партнерства морају бити оживљена, а ово може да буде регион мира”, рекао је Петрич и закључио да је људска интеракција неопходна у региону.

Према његовој оцени, дубока криза Европске уније је повезана са чињеницом да су њене институције, као и друге попут УН, дубоко укорењене у добу индустријализма, те приметио да се тиме нико није бавио.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Ах, ах, господине Петричу и Ви сте дали свој допринос претварању, превари, насиљу и окупацији над бившим СФРЈ и СРЈ.

  Претварање се наставља, јер каже господин: ”…нисмо били успешни у решавању узрока конфликта (у СФРЈ)”

  Па наравно да нисте успели јер нисте ни покушали.

  Напротив, праве узроке распада СФРЈ сте прикривали и манипулисали јавним мнењем јер је ”међународна заједница” ( у преводу криминогена банда) та која је закулисним и директним мешањем потпаллила ватру унутрашњих сукоба, ставила се на анти-српску страну и спровела злочиначки пројекат вођења рата преко посредника (war by proxy).

  ”Заједница” је остала окрвављених руку и прљаве савести тако да вас ни Дунав неће опрати за стотину година.

  Мада вични свим медијским триковима, омакне се вашим пропагандистима па забрљају:
  Сам назив ”конференције” — Пролазимо кроз зидове — јасно указује на бизарност и анти-цивилизацијску нечовечност монструозног НАТО савеза.

  Тачно је да пролазите кроз зидове, порушене бомбама са експлозивима допингованих уранијумом.

  Пролазите кроз зидове болница, школа и убогих стамбених зграда.

  Али не само зидове, ваше је достигнуће и ”успех” да сте прошли и кроз прозор купатила где је на ноши седела трогодишња Милица.

  Пролазите кроз историју као удружена осовина зла за разарање и поробљавања искључиво малих и незаштићених народа.

  Да, пролазите кроз зидове. Као злодуси кроз ноћ. Као сотонска сила која се увлачи у душу и којој су мржња и пакост према човеку основна сврха постојања, а људска патња и страдање јединин извор насладе.

  ”Партнерства морају бити оживљена, а ово може да буде регион мира” кажете а да не трепнете, после вишегодишњих напора да разрушите, усмртите или живе закопате оне које бисте сад наводно оживљавали. Цинично, зар не?

  Цинизам свему зна цену а вредност ничему, као што рече један великан писане речи.

  Како год било, и цинику ће рачун за душу бити уручен, и шта ће несретник кад се тамо цена испостави преогромна, а не помажу еври ни долари, чак ни крстарећи томахавци? Можда само сузе и молитве мале Милице…

Оставите коментар