Јоханес Хан: Након одлуке ЕУ, Вучићу нејасно зашто би преговарао са Приштином

Јоханес Хан је у интервјуу за Фајненшел тајмс назначио да је председнику Србије нејасно зашто би преговарао са тзв. Косовом пошто су евроинтеграције постале упитне

Јоханес Хан (Фото: Сава Радовановић/Танјуг)

Председнику Србије Александру Вучићу није јасно зашто би био мотивисан да улази у преговоре са Косовом, након блокирања преговора о чланству у ЕУ, Северној Македонији и Албанији, тврди одлазећи комесар за проширење ЕУ, Јоханес Хан у интервјуу за Фајненшел тајмс.

Хан је навео да му је ово председник Србије рекао након што ЕУ није успела да донесе одлуку о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом, иако је већина чланица била за отварање приступних преговора, сем Француске која је блокирала ову одлуку, која мора бити донета једногласно.

Хан је, како пише ФТ, изразио фрустрацију зато што је Париз зауставио отварање преговора са Северном Македонијом, чак и након што је постигла споразум са Грчком о веома осетљивом питању, промени имена.

Фајненшел тајмс пише да је Хан изјавио да је ово погазило године које је Европска комисија утрошила на успостављање политичког оквира за постизање споразума и послала лошу поруку регионалним лидерима.

„Процес приступања је заснован на заслугама и ако не признамо прогрес неће бити подстицаја за реформе“, рекао је Хан.

Хан је такође поздравио иницијативу Србије, Албаније и Северне Македоније за укидање не-царинских баријера у међусобној трговини.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(КоССев, 14. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар