Хашим Тачи: Постигнута сагласност да би дијалог требало наставити

Према речима Хашима Тачија на састанку са Александром Вучићем и Емануелом Макроном у Паризу постигнута је сагласност да би дијалог требало наставити

Александар Вучић, Емануел Макрон и Хашим Тачи (Фото: Председништво Србије)

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, изјавио је данас да је током састанка који је председник Француске Макрон одржао са њим, и председником Србије Александром Вучићем, постигнута сагласност да дијалог треба наставити.

Циљ састанка је по Тачијевом тумачењу за Радио Слободну Европу био потврђивање потребе за наставак дијалога Косова и Србије, обнову тог процеса и „евентуална могућност постизања коначног споразума између две независне и суверене државе, уз потенцијалну могућност да Косово буде део Уједињених нација.”

Тачи је након састанка рекао да дијалог треба наставити, али без икаквих условљавања.

Упитан о ставу Макрона о том питању, Тачи је рекао да је француски председник одлучан да унапреди овај процес, као, како је рекао, „европску потребу и као европски услов и критеријум”, јавља Танјуг.

Према његовим речима, односи Француске и Немачке, које су некада биле у жестоком сукобу и са великим бројем жртава, могле би бити пример Косову и Србији за окончање конфликта у циљу мира, развоја и бољег живота.

На питање о његовој улози у будућем дијалогу, Тачи каже да „Косово треба да буде јединствено, уједињено, какво је увек и било наспрам Србије”.

А на питање да ли верује да ће нова приштинска влада укинуте таксе Београду, Тачи каже се живот политичара у Приштини не своди на односе са Србијом, већ на изградњу и развој Косова.

„То је једно од питања, важно и неизбежно, али ми не можемо сву снагу да фокусирамо само на дијалог са Србијом”, рекао је Тачи и додао да би споразум са Београдом требало постићи што пре.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар