НСЗ: Број незапослених радно способних 500.000, најнижа стопа до сада

У Србији је тренутно најнижа стопа незапослености икада забележена, изјавио је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић

Зоран Мартиновић (Фото: Н1)

У Србији је тренутно без посла око 500.000 радно способних грађана, што је најнижа стопа незапослености икада забележена, изјавио је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Наводећи да је средином 2014. године у Србији било скоро 750.000 незапослених, Мартиновић је новинарима после састанка са директорима дирекција НСЗ рекао да постоје „позитивна кретања на тржишту рада“.

„Око 122.000 лица је у 2019. години укључено у програме и политике запошљавања, а 20.000 њих у одговарајуће финансијске подстицаје, програме обука, образовања, стручне праксе и јавне радове“, навео је Мартиновић.

Додао је да је у разговору са директорима свих дирекција НСЗ у Србији најављено да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања креира национални акциони план запошљавања за 2020. годину.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је казао да је за мере запошљавања у буџету Националне службе за запошљавање опредељено 3,7 милијарди динара а у буџету министарства 550 милиона.

„На бироу је 2006. године било 913.293 незапослених а 2018. око 500.100. Грађани треба да имају већу сигурност тога да ће брзо доћи до посла а главни проблем јесте непокретљивост у оквиру занимања“, навео је министар.

Он је најавио да ће наредне године нагласак бити на контроли преквалификација, али и запошљавању особа са инвалидитетом и Рома.

„Директори у припреми акционог плана треба да анализирају шта су потребе тржишта, да иду до компанија и виде шта је тренутна потреба“, додао је Ђорђевић.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 8. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Sve ove odvale i lazi ce jednom neko sigurno skupiti u poveci almanah od nekoliko tomova. Toliko su zalosno neodmerene da nisu ni smesne vise. Savrsen materijal za buduce izdanje Alan Forda.

  2. Верујем да је ово тачан податак,са,о,колико је радно способних напустило земљу?Колико их је запослених отишло из земље?Кад се ово урачуна,број запослених је исти,а број незапослених се смањио јер остајемо без народа.Нема људи нема незапослених!

Оставите коментар