Амбасада САД: Циљ посете Томаса Зарзецког није био да саопшти одлуку о санкцијама

Зарзецки се данас састао са званичницима Владе Србије у оквиру консултација које обавља са америчким партнерским и савезничким владама широм света, стоји у саопштењу Амбасаде САД

Амбасада САД у Београду (Фото: Фејсбук страница Амбасаде)

Директор Радне групе 231 Бироа за међународну безбедност и контролу наоружања Стејт департмента Томас Зарзецки састао се данас да српским званичницима, а циљ његове посете није било да саопшти одлуку о санкцијама, саопштила је вечерас америчка амбасада у Србији.

„Зарзецки се данас састао са званичницима Владе Србије у оквиру консултација које обавља са америчким партнерским и савезничким владама широм света у вези са спровођењем Секције 231 Закона о супротстављању америчким супарницима кроз санкције (CAATSA)“, наводи се у саопштењу и додаје да „циљ посете није био да се објави одлука о санкцијама“.

САД поздрављају транспарентност који је показала Влада Србије у вези са својим намерама и активностима. „Очекујемо наставак блиске сарадњу са Владом Србије како би се обезбедила потпуна јасноћа у вези са пуном применом CAATSA и избегли неспоразуми“, додаје се у саопштењу.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да је Зарзецки дошао у Београд зато што је његов посао да процени да ли нека земља или компанија треба да се нађе на удару америчких санкција.

Дачић је рекао да он није дошао само у Србију него у још 60 земаља и да не треба „правити толики спектакл“ око те посете.

Српски министар је пренео америчком званичнику поруку да Србија жели отворен однос и да нема шта да крије и да не жели да улази у проблеме са САД.

Дачић је рекао да је разговор био конкретан и да неће бити санкција.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 8. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар